21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialOsama arata Americii "biciul si zaharelul"

Osama arata Americii „biciul si zaharelul”

Dupa o tacere de peste un an, noul mesaj audio al liderului retelei Al Qaeda, Osama bin Laden, a pus capat zvonurilor privind soarta sa, confirmand ca este in viata.
Analistii CIA au stabilit autenticitatea inregistrarii audio difuzate joi de postul Al-Jazeera, in care bin Laden ameninta SUA cu noi atacuri, oferind totusi „un armistitiu de lunga durata” pentru reconstructia Afganistanului si Irakului. Replica Washingtonului a venit in aceeasi zi, prin vicepresedintele Dick Cheney: „Nu negociem cu teroristii. Cred ca trebuie sa-i distrugem”.
Principalul scop al liderului terorist ar putea fi chiar acela de a demonstra ca este in viata, ipoteza mortii lui fiind des vehiculata in ultima vreme. In orice caz, bin Laden vrea sa arate americanilor „biciul si zaharelul”.
Pe de o parte, el face referire la atentatele din 7 iulie, de la Londra. Faptul ca nu au fost comise in acest timp atentate similare in America nu este urmarea masurilor sporite de securitate, sustine liderul Al Qaeda, care adauga: „Mai multe operatiuni sunt in curs de pregatire si le veti vedea in casele voastre, cu voia lui Allah”.
Pe de alta parte, bin Laden propune armistitiul, adaugand ca oferta sa pune capat „risipirii a miliarde de dolari de catre cei care fac afaceri de pe urma razboiului si au sustinut campania electorala a lui Bush”.
Unii analisti sunt de parere ca liderul Al Qaeda a dat, prin noul sau mesaj, o lovitura in plan mediatic si politic. „Fie ca place sau nu, inregistrarea va da stralucire mitului sau, atat in randul admiratorilor, cat si al inamicilor”, considera ziarul britanic „The Guardian”. Magnus Ranstorp, fost director la Centrul scotian de studiere a terorismului, crede ca bin Laden doreste sa-i divizeze pe americani. „Nu cred ca va reusi, pentru ca nu intelege starea de spirit a americanilor si dorinta lor de razbunare dupa 11 septembrie. Americanii nu se vor intoarce impotriva presedintelui Bush, ci il vor sustine si mai mult”, afirma Ranstorp, citat de AFP.
Mesajul lui bin Laden nu a fost urmat de o crestere a nivelului alertei antiteroriste in SUA, fixat pe culoarea galben, ce corespunde unui risc ridicat de atentate. „Nu avem informatii care sa sugereze ca Al Qaeda este pregatita sa atace SUA intr-un viitor apropiat”, a comunicat Ministerul pentru Securitate Nationala.
Singura consecinta „palpabila” a acestui nou mesaj a fost saltul pretului petrolului la burse. Astfel, la New York, cursul a atins ieri 67,45 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimele patru luni si cu doar trei dolari mai mic decat recordul istoric, de 70,85 dolari, stabilit in august 2005.

Cele mai citite

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

PSD condamnă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă

“Dreptul oricărui cetățean de a alege și de a fi ales. CCR Trebuie să explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă” București, 5...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă