17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVictoria sau infrangerea, singurele optiuni

Victoria sau infrangerea, singurele optiuni

Dupa luni de atacuri asupra politicii Casei Albe si cereri de retragere mai mult sau mai putin imediata din Irak, presedintele american, George W. Bush, le-a raspuns duminica seara opozantilor sai, intr-un discurs de 17 minute transmis din Biroul Oval. Intr-o schimbare de ton remarcabila, considerata de comentatori ca fiind marcata de „sinceritate”” si „umilitate”, Bush a recunoscut ca atat el, cat si administratia sa au comis greseli in ceea ce priveste Irakul, de la armele de distrugere in masa, care nu au fost gasite niciodata, la optimismul exagerat in refacerea societatii civile irakiene. „O mare parte a informatiilor s-au dovedit a fi gresite si, ca presedinte al vostru, sunt responsabil pentru decizia de a invada Irakul”, a afirmat Bush, care a tinut totusi sa sublinieze ca, „cu toate acestea, indepartarea lui Saddam Hussein de la putere a fost corecta”.
Adresandu-li-se adversarilor razboiului din Partidul Democrat care au solicitat fie o retragere imediata, fie un calendar al retragerii trupelor americane din Irak, Bush a declarat ca intelege argumentele lor si ca stie cat de adanca este opozitia lor. Cu toate acestea, a avertizat presedintele american, in fata Statelor Unite nu stau decat doua optiuni: „victoria sau infrangerea”. „Defetismul, a subliniat Bush, si-ar putea gasi utilitatea sa partizana, dar nu este justificat de fapte”, iar „o retragere inainte de obtinerea victoriei ar fi un act de nesabuinta si dezonoare – pe care eu nu-l voi permite”.
Bush a salutat succesul alegerilor parlamentare de saptamana trecuta din Irak, dar a avertizat ca, in pofida evidentului progres politic, violenta va continua. Cu toate acestea, a precizat el, „carnagiul bombelor detonate la marginea soselelor si atacurile sinucigase nu inseamna infrangere. Ele dovedesc ca razboiul este dificil, dar nu inseamna ca pierdem.”
In reactiile lor la discursul prezidential, liderii democrati au subliniat ca, daca presedintele a precizat ce nu inseamna „infrangere”, el a esuat insa sa dea un continut „victoriei”, ceea ce mentine ambiguitatea in privinta momentului in care soldatii americani se vor putea intoarce acasa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă