Cei doi fosti sereisti-benzinari vor ramane in arest preventiv. Judecatorul militar a dispus, ieri, respingerea recursului formulat de cei doi ofiteri in rezerva, arestati vineri seara pentru 29 de zile. Fostul sef al SRI Prahova, colonel in rezerva Corneliu Paltanea, si adjunctul sau, Daniel Bucur, si-au sustinut nevinovatia in fata instantei. Acestia sunt acuzati de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
De la doua canistre la 340 de tone
Avocatii sereistilor-petrolisti au incercat sa-l convinga pe judecatorul sedintei de inocenta clientilor lor. „Nimic serios si concludent nu am gasit in acest dosar. Este vorba despre trei soferi care au carat doua canistre de benzina. Pe asta se bazeaza rechizitoriul procurorului. Nu se cunoaste nici macar prejudiciul adus”, a declarat usor patetic Doru Viorel Ursu, avocatul lui Paltanea. Acesta a plusat si a cerut sa fie audiati fostii directori ai SRI, Virgil Magureanu si Costin Georgescu. Mai mult, avocatul colonelului in rezerva a incercat sa demonstreze ca benzina scoasa fara acte din rafinaria Astra Ploiesti ar fi fost folosita pentru misiuni sub acoperire ale SRI, in conditiile in care „in acea perioada exista cota de 20 de litri de benzina pe luna”.
Avocatul lui Bucur a pledat in favoarea eliberarii clientului sau, deoarece acesta ar suferi de diabet zaharat si este bolnav, in urma cu cinci ani suferind un accident cerebral vascular.
La inceput au fost butoaiele metalice
In replica, procurorul militar Vasile Doana a aratat ca este demonstrat faptul ca cei doi inculpati, incepand din 1993, au sustras cu sprijinul directorului rafinariei Astra benzina si motorina, ziua mare, transportul fiind operat cu masini si oameni ai SRI. „S-a inceput cu butoaie metalice. Ulterior, dupa privatizarea rafinariei, s-a trecut la transportul cu cisterna, fara nici un document, acestea fiind dirijate catre diverse locatii”, a aratat procurorul Vasile Doana. Acesta l-a mai acuzat pe invinuitul Daniel Bucur ca ar fi instituit o adevarata blocada informativa, care ar fi avut ca scop protectia celor de la rafinaria Astra in timpul anchetei.
Paltanea: „Sunt victima unei grave inscenari judiciare”
In momentul in care i s-a dat cuvantul, fostul colonel SRI Corneliu Paltanea a inceput a tuna si fulgera, acuzand interese oculte menite sa-l discrediteze. „Sunt victima unei grave inscenari judiciare facute in baza declaratiilor unor persoane care, dupa ce am trecut in rezerva, m-au amenintat ca voi ajunge in locul acesta”, a declarat, furios, colonelul Paltanea. Acesta a mai sustinut ca singurele declaratii impotriva sa apartin unor fosti soferi ai sai si a altor trei persoane. „Cum este posibil sa dai niste cifre cand plecarea cisternelor nu este verificata, nu este confirmata la destinatie decat de un sofer pe care l-am indepartat de langa mine, dupa ce am iesit, afland cum se ducea in locul meu si fura”, a mai spus Paltanea.
Bucur sustine ca a muncit 16 ani pentru casa din Magurele
Ancheta in acest dosar a fost declansata ca urmare a denuntului omului de afaceri Florin Marian, directorul firmei SPM Ploiesti. Acesta ar fi spus ca, pe langa afacerile cu petrol in care a fost implicata conducerea SRI Prahova, a fost nevoit sa-i construiasca si mobileze o vila colonelului Daniel Bucur. Fapt negat vehement de fostul sereist, acesta apreciind ca a adunat banii pentru casa de-a lungul a 16 ani de munca cinstita. Ciudat lucru, desi Florin Marian era un apropiat al familiei Bucur, acesta urmand sa-l cunune pe fiul colonelului, colonelul in rezerva si-a amintit abia in timpul procesului ca afaceristul avea la activ trei condamnari. Fosta conducere a SRI Prahova a fost arestata vineri. In perioada 1999-2001, colonelul Bucur, fostul adjunct al lui Paltanea, ar fi pretins si primit de la Mihai Florin suma totala de sapte miliarde de lei, bani cu care si-ar fi construit o vila in Magurele. Anchetatorii DNA au constatat ca, in perioada 1993-2001, cei doi fosti ofiteri si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, ar fi blocat informatiile referitoare la afaceri ilegale cu petrol de la societatea Astra Ploiesti si s-ar fi asociat la sustragerea a 340 tone de combustibil. Cei doi fosti ofiteri ar mai fi primit bani si alte avantaje materiale in valoare de 15 miliarde de lei. Combustibilul era transferat spre Ardeal cu cisternele, colonelul Bucur insotind ca antemergator transportul. La aflarea vestii ca cei doi traficanti vor ramane in continuare in arest, nici unul dintre avocati nu a dorit sa faca vreo declaratie, impiedicandu-se printre ziaristi.