13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScolile din Moldova Noua inregistreaza datorii de sute de milioane la utilitati

Scolile din Moldova Noua inregistreaza datorii de sute de milioane la utilitati

Cele 14 unitati de invatamant din orasul Moldova Noua (judetul Caras-Severin) sunt la un pas de a-si intrerupe activitatea din cauza datoriilor acumulate fata de furnizorii de utilitati. Situatia grava cu care se confrunta aceste institutii a fost discutata in Consiliul de Administratie al Centrului de Executie Bugetara, la care au participat toti directorii de scoli.
In opinia majoritatii acestora, vinovat de criza creata se face primarul PSD al orasului, Matei Lupu, care nu se intelege cu directorii ce sunt membri ai altor partide. De notorietate este disputa dintre edil si Toni Novacescu, seful zonal al SC „Electrica” SA. Pentru ca acesta din urma este membru al Partidului Democrat, primarul, pe langa ca achita cu intarziere mare facturile emise de curent, a refuzat sa semneze contractul de furnizare a energiei electrice incheiat cu unitatile scolare, pe motive doar de el stiute.
La fel stau lucrurile in relatiile contractuale cu „Aquacaras” SA, unde datoriile de 400 de milioane de lei vechi ale unitatilor de invatamant au dus la intreruperea furnizarii apei pe timpul verii, exact in perioada in care in scoli si in gradinite se efectuau lu-crari de igenizare. De asemenea, pentru datorii restante de aproape 70 de milioane de lei vechi firma de salubritate refuza sa mai ridice si sa transporte gunoiul menajer, fapt ce creeaza o stare de ingrijorare fata de pericolul pe care il reprezinta even-tualele focare de infectie.
Pana acum, Primaria Moldova Noua a platit doar jumatate din necesarul de lemne de foc, motiv pentru care profesorii si parintii se tem ca primarul nu se va grabi sa plateasca si restul banilor.
Intr-o scrisoare adresata Primariei de opt directori de unitati scolare din oras se arata ca, pentru 2006, consilierii locali au aprobat pentru invatamant un buget de 3,2 miliarde lei vechi, din care pana la sfarsitul lunii septembrie Primaria a virat doar un singur miliard. De unde si concluzia ca pe edil, fost lider de sindicat la mina din oras, nu il intereseaza soarta invatamintului local.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă