5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialRazboiul Rozelor in Transilvania

Razboiul Rozelor in Transilvania

Partidele politice isi tureaza motoarele la maximum in Transilvania. La ultimele alegeri, voturile ardelenilor si cele ale bucurestenilor au inclinat balanta in favoarea uneia sau alteia din taberele aflate in competitie. Tocmai de aceea formatiunile politice isi arunca in lupta artileria grea in judetele din vestul tarii.
Lupta se da in acest moment intre PD, ca reprezentant al Dreptei, si PSD, ca fanion al Stangii. Cum ambele partide au trandafirii drept sigla, confruntarea dintre ele este un adevarat "al Doilea Razboi al Rozelor”, dupa cel dintre dinastiile engleze de York si de Lancaster.
Partidul care face cele mai mari eforturi sa isi schimbe imaginea in ochii ardelenilor este PSD. Perceputa in mod traditional ca o formatiune a baronilor si a coruptilor, aceasta formatiune incearca sa ii scoata in fata pe politicienii cu staif, care ar putea atrage intelectualii de partea lor. De pilda, senatorul Vasile Dancu, un sociolog iubit de studentii sai, cu veleitati literare, sau deputatul Vasile Puscas, prototipul tehnocratului sau, mai bine zis, al eurocratului.
Chiar si fostul vicepremier Ioan Rus se incadreaza in aceasta tipologie. Negustor de masini scumpe si profesor la Universitatea Tehnica, el ar putea obtine deopotriva voturi din randul oamenilor de afaceri si de la studentii cu vederi de stanga. La alegerile de acum doi ani, PSD a reusit sa castige alegerile judetene intr-o serie de zone care erau pe vremuri fiefuri ale partidelor de dreapta. Asa ar fi Salaj, Bistrita-Nasaud sau Hunedoara.
PD este in acest moment partidul cel mai bine pozitionat in Transilvania. El a reusit sa isi instaleze reprezentantii in fruntea unor primarii-cheie din Ardeal, care i-ar putea asigura victoria la viitoarele alegeri. Pozitia centrala este detinuta de presedintele partidului, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. De la alegerea sa ca edil, bugetul de stat a inceput sa isi plateasca o serie din restantele istorice fata de clujeni.
Practic, Boc conduce Primaria din varful unui munte de bani. Sumele imense alocate pentru refacerea infrastructurii au reusit sa schimbe fata orasului. In acest moment, Clujul este un imens santier, fie ca vorbim de investitii publice sau private.
Si pentru ca banul la ban trage, in ultimii doi ani, capitala Ardealului si-a consolidat pozitia de cel mai important centru financiar al Romaniei, dupa Bucuresti. Situatia este asemanatoare si in celelalte primarii detinute de PD in Transilvania, fie ca vorbim de Targu-Mures, de Zalau, de Bistrita, de Arad, de Oradea sau de Alba Iulia.
Democratii au reusit, prin ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sa ii sustina pe primarii lor mai mult decat au reusit liberalii, prin premierul Calin Popescu-Tariceanu ori prin ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In acest context, PNL apare in Transilvania drept un partid de categoria a II-a, care nu poate sa-si imbunatateasca pozitia, ci doar sa si-o consolideze.

Cele mai citite

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Acțiune de 12 ore a salvamontiștilor pentru salvarea a trei turiști rămași

Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au acţionat timp de peste 12 ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru salvarea unui grup de...

Scor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: NU 50,09% și DA 49,91%

La referendum alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Până în această dimineață, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă