Absolventii institutiilor de invatamant pot beneficia de indemnizatia de somaj doar daca se prezinta la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca din sectorul unde domiciliaza, in maximum 60 de zile de la sustinerea examenului sau terminarea scolii. Indemnizatia de somaj este de 165 lei, reprezinta jumatate din salariul minim brut pe tara si se acorda pentru o perioada de 6 luni. Absolventii care se angajeaza cu contract de munca mai mare de 12 luni primesc ajutorul de somaj, cumulat cu salariul, pana la expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei, daca nu s-ar fi angajat.
Absolventii care primesc indemnizatia de somaj beneficiaza de o prima de angajare de 660 lei (doua salarii minime pe economie) daca se incadreaza intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km de domiciliul lor. Cand se angajeaza si isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu 7 salarii minime pe economie – adica 2.310 lei.
Scutiri si facilitati acordate angajatorilor care incadreaza absolventi someri
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti pe o perioada de 12 luni de plata contributiei datorate asigurarilor pentru somaj, aferente absolventilor angajati si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent: un salariu de baza minim brut pe tara – 3.960 lei pentru 12 luni, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii; 1,2 salarii de baza minime brute pe tara – adica 4.752 lei 12 luni, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau postliceal; 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior – 330 lei lunar, adica 5.940 lei in cele 12 luni.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume lunare, dar pentru o perioada de 18 luni.
Pentru a beneficia de ajutor de somaj si facilitatile prevazute de legislatie, absolventii si angajatorii se vor adresa agentiilor locale subordonate Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Informatii se obtin la AMOFM Bucuresti – str. Spataru Preda nr. 12, sector 5, www.bucuresti.anofm.ro sau Agentia Locala Sector 1 – str. Spataru Preda nr. 12, corp 5, Agentia Locala Sector 2 – str. Logofat Luca Stroici nr. 13; Agentia Locala Sector 3 – str. Tabacarilor nr. 20, Agentia Locala Sector 4 – sos. Berceni nr. 8, Agentia Locala Sector 5 – bd. Pieptanari nr. 64, Agentia Locala Sector 6 – Bd. Timisoara nr. 59.