0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialSfarsitul unei lumi?

Sfarsitul unei lumi?

Seceta, furtuni, uragane, ploi abundente, calduri excesive si incendii devastatoare. Fenomene meteorologice naturale, dar de o amploare fara precedent afecteaza mai multe zone ale Globului, punand probleme deosebite autoritatilor. Seceta prelungita care afecteaza sudul si vestul Europei va avea ca urmare scaderea cu zece procente a productiei de cereale in UE si, daca fenomenul continua, numarul regiunilor afectate ar putea creste si pierderile de recolta s-ar putea agrava, se arata la Bruxelles. Franta se confrunta cu o seceta din ce in ce mai nelinistitoare, silind autoritatile sa limiteze consumul apei in 50 de departamente, adica in peste jumatate din teritoriu. Cea mai afectata este partea vestica, unde restrictiile vor fi mai radicale si persista riscul unor incendii. Lipsa apei se datoreaza precipitatiilor insuficiente inca din toamna lui 2004, ceea ce a dus la scaderea rezervelor subterane si a apelor raurilor la un nivel rar observat in ultimii 25 de ani.
In Portugalia, la Algarve, zona preferata de turisti, s-a decis oprirea apei in anumite intervale, tara confruntandu-se cu cea mai grava seceta din 1940, 97 la suta din teritoriu fiind lovit de seceta puternica sau extrema.
In timp ce Spania, Italia si Quebec se confrunta cu incendii de padure devastatoare, carora pompierii si utilajele speciale nu le pot face fata, in Elvetia s-a abatut o furtuna foarte puternica, in jurul lacului Leman, provocand daune materiale importante. In Golful Mexic isi face de cap ciclonul Emily, iar in Taiwan si China taifunul Haitang. In alta parte a Globului, in Kuweit, au fost inregistrate temperaturi de peste 50 de grade Celsius la umbra, apropiindu-se de recordul din 2000. Un val de caldura s-a instalat in emirat din iunie, urmare a unei depresiuni atmosferice care a adus un aer cald provenind din sud-estul asiatic. La Congresul international asupra populatiei care are loc in orasul francez Tours, specialistii au subliniat ca incalzirea climei ar putea avea consecinte grave asupra omenirii, secolul actual putand inregistra „sfarsitul lumii asa cum o stim noi”. Un studiu european releva ca temperatura medie in Siberia a crescut cu trei grade Celsius din 1960, iar topirea zapezilor si a ghetarilor a inceput peste tot, antrenand fenomene meteorologie fara precedent si in zone altadata ocolite de astfel de manifestari extreme.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă