Notarii publici solicitati sa se ocupe de intabularea in Cartea Funciara a unor cladiri care urmau sa fie vandute de catre Primaria municipiului Medias, au refuzat sa ofere aceste servicii.
Ei si-au motivat deciziile prin faptul ca imobilele respective sunt inca grevate de datorii, iar inscrierea unor noi proprietari in CF nu poate fi efectuata pana cand nu sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege.
Primaria orasului sibian incearca sa vanda 17 cladiri in care au functionat pana acum doi ani centralele termice ale municipalitatii si destul de multi investitori s-au aratat interesati sa preia aceste imobile pentru a le da o alta destinatie. Un contract a ajuns chiar in faza de perfectare, dar cand dreptul de proprietate asupra cladirii urma sa fie transferat legal noului proprietar, notarul solicitat sa faca acest demers a refuzat pe motiv ca in sarcina constructiei respective – ce era inca sediu al fostei centrale termice dezafectate – existau o serie de datorii catre stat sau furnizorii de utilitati publice. Tranzactia nu a mai putut fi incheiata, iar cumparatorul a renuntat pe moment la aceasta idee.
Primarul din Medias, Daniel Thellmann, considera ca situatia centralelor si punctelor termice dezafectate trebuie clarificata pentru ca angajatii municipalitatii sa poata duce la bun sfarsit planurile de revalorificare ale acestor cladiri si terenuri.
„Ne-am umplut de ridicol atunci cand, dupa vanzarea primei asemenea locatii, ni s-a transmis ca nu se poate face intabularea dreptului de proprietate intrucat aceasta nu este libera de sarcini. Existau datorii la furnizorii de utilitati, la gaz si curent electric. Apoi, cu toate ca fostul proprietar, SC "Gospodarie Comunala" SA are toate aprobarile necesare pentru esalonarea platilor la gaz metan si energie electrica, notarii au refuzat sa faca transferul de proprietate pana la solutionarea respectivelor litigii, respectiv pana la achitarea facturilor restante. In aceste conditii, ne-am vazut pusi in situatia de a returna banii castigatorului licitatiei si de a face diligentele necesare pentru descarcarea de datorii. Am obtinut intelegere la "Distrigaz" si suntem in tratative si cu cei de la "Electrica". Intr-o luna vom rezolva acest inconvenient si vom programa o noua licitatie, cu atat mai mult cu cat interesul pentru 5-6 dintre imobile nu a scazut in perioada care a trecut”, a afirmat edilul.
De aproape trei ani, sistemul public de termoficare din oras a fost scos din uz, iar Primaria cauta acum sa valorifice ceea ce se mai poate din afacere, fie ca este vorba despre instalatii, mijloace tehnice, cladiri sau terenuri.
O parte dintre echipamentele centralelor termice au fost vandute celor interesati sau chiar la societatile de valorificare a deseurilor din metal, iar acum municipalitatea vrea sa scape si de cladiri.