Parcul stiintific si tehnologic „Tehnopolis” Iasi – suna pompos -, o lucrare de 7,5 milioane de euro executata la Iasi din bani europeni, dar care s-a dovedit o mare cacealma. Dupa licitatii care au tinut prima pagina a ziarelor, cu implicatii directe in firmele lui Serban Mihailescu cand acesta era secretarul guvernului Nastase, „cascavalul” de multe milioane de euro s-a tot taraganat, pana cand intr-un final s-a inaugurat. Ieri.
O caruta de bani pentru ce?
Doar doua firme si-au gasit locul in ceea ce se doreste a fi „revolutia” industriei iesene. Atata amar de sute de miliarde pentru un vis parca desprins din filmele SF. Imediat dupa intrarea fondurilor europene in Romania, la Bucuresti a fost achizitionat un bloc intreg. Cine erau beneficiarii? Odraslele lui Serban Mihailescu si Octav Cozmanca. Asa am revenit la realitate si am spulberat visul SF al iesenilor…
Dupa amanari succesive si prelungiri peste prelungiri ale termenelor, cu mare pompa, conducerea PSD a judetului Iasi a facut ieri inaugurarea parcului stiintific si tehnologic „Tehnopolis” Iasi. „Citadela lui Micky si Tavy”, cum a fost numita constructia de la Iasi, facuta de firmele de partid cu ramificatii adanci in conducerea PSD, a papat 7,5 milioane de euro din fonduri europene si bani publici. Peste 6 milioane de euro din banii europeni au intrat in zidurile „Tehnopolis” Iasi, licitatiile initiale generand valuri la varful guvernului Nastase, ridicarea complexului fiind executata de firme apropiate lui Serban Mihailescu si Octav Cozmanca. La inaugurare conducerea Consiliului Judetean Iasi a anuntat ca sunt 12 firme interesate sa patrunda in parcul tehnologic, numai ca efectiv in parc erau doua: Kober si Roton. Criteriile de selectie impuse prin proiect permit in prima etapa acceptarea doar a firmelor care au domeniul de activitate in sfera calculatoarelor sau audio-vizual. „In 2006 vom pune in functiune aici si incubatorul de afaceri. Trebuie sa ne dezvoltam cat de cat pentru a creste la randul nostru alte firme”, a precizat Radu Grosu, directorul „Tehnopolis” Iasi. Pentru oamenii care au idei de afaceri, „Tehnopolis” urmeaza sa puna la dispozitie un birou de 10-20 metri patrati, cu toate dotarile la cheie, contra unei chirii modice de 1 euro lunar. O comisie de profesori universitari studiaza ideile de afaceri si-si da acordul daca firma respectiva intra sau nu in incubatorul de afaceri. Timp de patru ani beneficiaza gratuit de contabil, consultanta manageriala si telefon (in anumite limite). Pentru viitor, conducerea „Tehnopolis” Iasi intentioneaza sa inchirieze teren, unde firmele isi pot ridica pe propria cheltuiala sedii pe sase parcele identice pregatite in acest scop. Aceasta este ceea ce se observa la suprafata, cu ochiul liber. O constructie care se doreste moderna si doua firme care-si vor desfasura activitatea aici. Ce nu se vede sta ascuns in zidurile ridicate de firme obscure, cu adanci implicatii politice…
Caracatita milioanelor de euroi
Proiectul PHARE RO 007.02.03.06, care oferea Consiliului Judetean Iasi suma de 6.353.220 de euro pentru construirea „Centrului Universitar de Inovatie si a Parcului de Dezvoltare a Infrastructurii de Afaceri pentru IMM-uri si Investitori Privati – Iasi”, a fost oferit spre executare societatii comerciale Cominco SA Bucuresti, firma coordonata de PSD, printre actionari regasindu-se la un moment dat Petru Serban Mihailescu, nimeni altul decat fostul secretar general al guvernului Nastase. Dar cum licitatia nu putea fi castigata oricum, Cominco SA a adjudecat lucrarile pe timpul cat la conducerea Ministerului Administratiei Publice era Octav Cozmanca, „seful de cadre” al PSD. Afacerea a demarat in ianuarie 2002, cand s-a publicat intentia de derulare a proiectului. La acea data unul din administratorii Cominco SA era Petru Serban Mihailescu, secretarul general al guvernului Nastase. „Licitatia” s-a desfasurat pe 22 octombrie 2002 la sediul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei iar comisia a decis ca dintre cele cinci oferte cea mai credibila este cea prezentata de SC Cominco SA. Pentru adjudecarea celui mai mare proiect realizat vreodata la Iasi au depus oferte patru firme: Alpine Mayreder Bau GmbH din Austria, SC CCF Bucuresti, DIEKAT SA si Technical Olympic SA, ambele din Grecia, si un consortiu format din trei firme: Cominco SA Bucuresti, Iasicon SA si Constructii 1 SA Iasi. Insa lucrurile in realitate nu sunt atat de clare. Din punctul de vedere al Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, Cominco SA a castigat contractul in urma licitatiei locale deschise organizate in luna octombrie. Nu in noiembrie, si nu la Bucuresti, ci la Iasi. Oricum, oficialii europeni au fost anuntati ca proiectul s-a adjudecat, ca exista un executant si se asteapta banii. Iar cei 6.353.220 de euro au fost trimisi imediat in Romania si virati in conturile SC Cominco SA, care in schimb trebuia sa realizeze in maximum 24 de luni urmatoarele: conectarea parcului la toate utilitatile, construirea drumurilor din interiorul parcului, construirea unei cladiri industriale destinate intreprinderilor mici in suprafata de 200 mp, construirea a doua hale industriale destinate intreprinderilor mijlocii, construirea unei hale industriale pentru intreprinderile mari, refacerea a doua hale industriale deja existente si conversia lor in cladiri destinate birourilor, utilarea cu mobilier si echipament, lucrari pentru stabilizarea solului in zona. Ce s-a realizat din toate acestea? Doar acum o receptie in mare secret.
Blocuri faraonice ridicate simultan cu „Tehnopolis” Iasi
In baza contractului de la Iasi firma Cominco a obtinut de la Banque Franco-Roumaine alti bani luati drept imprumut. Octav Cozmanca si Serban Mihailescu si-au ridicat pe numele copiilor lor un bloc cu patru niveluri in Bucuresti, pe strada Lugoj la numarul 85. Cu paznici, cu camere video, cu garaje cu usi electrice, imbracat pe exterior in lemn stratificat, viloiul lui Cozmanca si al lui Mihailescu este evaluat la aproape un milion de euro. Cum parintii sunt parteneri si colegi de partid, cele patru etaje sunt impartite in mod egal de baiatul lui Cozmanca si fiica lui Serban Mihailescu. Incercarea de a afla sursa banilor care s-au investit in imobilul din strada Lugoj nu a adus nici un raspuns. Oficial, nici un membru al familiei Cozmanca nu are vreo firma prin care sa deruleze afaceri. Exista insa legatura cu Cominco SA si teama ca blocul celor doua odrasle pesediste s-a facut cu banii europenilor ce au fost fraieriti cu parcul industrial Iasi. Aproape simultan cu sosirea in Romania a celor 6 milioane de euro s-a ridicat in satul de bastina al lui Cozmanca, in Talpa, judetul Botosani, o biserica anuntata drept ctitorie a demnitarului PSD. Nu intamplator, constructorul angajat de Cozmanca pentru ridicarea bisericii a fost tot Cominco SA. Din leafa modesta de la stat, Tavy a mai reusit sa-si ridice si in localitatea Talpa, departe, in Botosani, o casuta cu doua niveluri si muscate la geamurile termopan. Averea imobiliara a familiei este insa mai mare, deoarece in apartamentul din strada Jules Michelet, obtinut de Cozmanca pe listele socialiste de la CC al PCR, nu locuieste de fapt nici un Cozmanca. A fost imprumutat prietenilor baiatului sau…
Oficialitatile au stralucit prin neprezentare
Anuntata initial ca un mega-show, deschiderea Parcului Stiintific si Tehnologic Iasi s-a facut doar cu oficialitati locale. Primul ministru Calin Popescu Tariceanu si presedintele Delegatiei Comisiei Europene Jonathan Scheele au fost reprezentati prin inlocuitori. Anuntat ca singurul parc din Romania, „Tehnopolis” Iasi are omologi in Galati, Bacau, Craiova, Satu Mare, Brasov, Bolintin (Giurgiu) si Cluj-Napoca. Pentru comparatie, in Ungaria functioneaza deja 100 de parcuri tehnologice iar in India numarul lor a sarit de 1.000. „Proiectul este unic in Romania. In nici un alt oras din tara nu a mai fost realizat un parc tehnologic. Faptul ca in cadrul acestui proiect se vor oferi spatii firmelor de inalta tehnologie va contribui masiv la dezvoltatea economiei judetului”, a declarat Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean Iasi.