Autoritatile au facut eforturi pentru a pune stavile in calea apelor. In unele cazuri totul a fost inutil. In urma cu doua nopti locuitorii din Vlahi au parasit casele. Si-au lasat la cheremul apelor gospodariile si au salvat doar ce au putut lua cu ei. Apa revarsata peste digul de la Rasova a ajuns pana la soseaua care facea legatura cu alte localitati. Oamenii au reusit sa plece folosind un drum de pamant care trece peste dealuri. Nimeni nu-si mai face iluzii ca locuintele vor putea fi salvate. Pentru Constanta se preconizeaza alocarea a 1500 de miliarde pentru reconstructia zonelor afectate.
Pentru Constanta nu au fost emise avertizari ca pentru alte zone ale tarii. Cu toate acestea precipitatiile, chiar si neinsemnate cantitativ, reprezinta un pericol mai ales pentru localitatile unde Dunarea revarsata a facut ravagii. Autoritatile apreciaza ca exista riscul ca gospodariile din satul Vlahi sa fie inundate. Inca de ieri noapte oamenii au parasit casele si, pe singurul drum accesibil, peste dealuri, au plecat la rude. Ruperea digului de la Rasova a facut ca apa sa ajunga in balta Vederoasa. La Vlahi, apa a ajuns la sosea, si daca va trece peste digul improvizat, va inunda satul. „Se asteapta egalizarea nivelului din balta cu cel al Dunarii. Se incearca inaltarea digului de la sosea, dar daca se va inregistra o crestere de 30 de centimetri, asa este preconizat, totul va fi in zadar. Ministerul Transporturilor a anuntat ca va aloca pentru Constanta 1500 de miliarde de lei pentru reconstructia caselor. La Ostrov, de exemplu, se pune problema unor alte amplasamente pentru constructia caselor, in asa fel incat, pe viitor, la o eventuala viitura, sa nu mai fie probleme”, a declarat subprefectul Adrian Nicolaescu.
Ploaia, un dezastru
Autoritatile locale din Cernavoda au intervenit pentru evacuarea mai multor familii ale caror locuinte au fost inundate.
Nivelul crescut al Dunarii a facut ca apa sa ajunga in centrul orasului. De mai multe zile in zona de pe malul canalului fusesera montate pompe pentru eliminarea excesului de apa. Gheorghe Hansa, primarul localitatii, a declarat ca situatia se datoreaza viiturii din noptile trecute. A fost inundate 16 imobile, din care 15 case. „Apa a depasit 70 de centimetri. A trebuit sa evacuam noua familii.
In spatiile pe care le pregatisem deja, in caminele muncitoresti, au fost cazate 40 de persoane. Chiar daca nivelul apei este stationar avem foarte mult de lucru”, a spus Hansa. Zona inundabila a orasului se afla inca cu 1,5 metri sub nivelul Dunarii, fapt ce contribuie la ingreunarea actiunii de evacuare a apei.
Directia Apelor „Dobrogea – Litoral” a suplimentat numarul de pompe. Conducerea administratiei locale a luat toate masurile pentru diminuarea pagubelor si sprijinirea locuitorilor afectati de inundatii. Situatia ramane, in continuare, critica. „O ploaie ar fi fatala” a sustinut primarul orasului Cernavoda, care considera ca precipitatiile ar face sa creasca nivelul apei, iar capacitatea pompelor ar fi depasita.