22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimarul Boc vrea sa scape Regia de Termoficare de la faliment

Primarul Boc vrea sa scape Regia de Termoficare de la faliment

Autoritatile locale din Cluj-Napoca fac eforturi pentru a scapa de la faliment Regia Autonoma de Termoficare (RAT). Deja, regiile sau societatile publice de termoficare din orasele Dej, Gherla, Turda si Campia Turzii si-au inchis portile.
Potrivit directorului RAT Cluj-Napoca, Emil Miron, unitatea asigura incalzirea a 53.000 de apartamente, grupate in 1.700 de imobile. In ciuda investitiilor publice repetate in aceasta regie, institutia a pierdut, in ultimii ani, o treime dintre vechii sai clienti, care au preferat sa isi instaleze centrale termice de apartament.
Unitatea a supravietuit in ultima perioada gratie subventiilor consistente primite de la bugetul local. Consiliul Local a platit o parte din valoarea facturilor la caldura ale populatiei, pentru a preveni debransarea cetatenilor de la sistemul centralizat de termoficare. Doar in anul 2005, valoarea subventiilor a fost de 300 de miliarde lei.
De asemenea, autoritatile au investit in modernizarea centralelor termice de cartier, iar conducerea regiei a anuntat ca va participa, impreuna cu compania germana „RuhrGas”, la construirea unei centrale de co-generare, ce va produce deopotriva energie electrica si caldura.
De la 1 ianuarie 2007, autoritatile locale nu vor mai avea dreptul sa subventioneze facturile la energie, iar in conditiile in care valoarea acestora va creste simtitor, este de asteptat ca tot mai multi clujeni sa renunte la contractul cu RAT. Asa ca primarul orasului, Emil Boc, s-a gandit la o strategie menita sa salveze de la faliment unitatea. Banii pe care municipalitatea ii aloca in mod obisnuit pentru subventiile la caldura vor fi oferiti pentru reabilitarea termica a apartamentelor din oras.
Concret, acest lucru inseamna ca autoritatile locale vor aloca bani pentru ca cetatenii sa isi monteze geamuri termopan la apartamente, precum si sa si le izoleze cu polistiren, dupa o metoda deja brevetata in fosta RDG. RAT va schimba si tevile de alimentare cu caldura. Ca urmare a acestor masuri, autoritatile spera ca valoarea facturilor sa scada cu 30-50 la suta.
Clujenii vor trebui sa plateasca o treime din valoarea lucrarilor de reabilitare termica a apartamentelor.

Cele mai citite

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă