11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaramul de basm al Bucovinei

Taramul de basm al Bucovinei

Carmen Andrei
Bucovina este o zona a carei frumusete neegalata te face sa te intrebi daca nu cumva Dumnezeu a dus acolo o bucata din Paradis. Aici s-au scris pagini de istorie, s-au perpetuat traditii si obiceiuri stravechi, au fost ridicate monumente unice, ctitorii medievale care atesta o permanenta spirituala si istorica a locuitorilor acestor meleaguri.

Campulung Moldovenesc, un sanctuar al traditiilor

Pentru ca spatiul nu ne permite, vom creiona cateva posibilitati de petrecere a timpului liber in zona Campulung Moldovenesc. O destinatie pe care, daca ati vizitat-o o data, veti reveni cu siguranta. Ca locatie, orasul Campulung Moldovenesc este situat la 65 km de Suceava, iar ca pozitie geografica, zona este intinsa intre rezervatiile stiintifice si monumentele naturii Pietrele Doamnei, Codrii Seculari Slatioara si nord-vestul judetului. Ca obiective intalnim: cadrul natural Moldova Sulita, Izvoarele Sucevei, masivul Giumalau – Rarau, centre de arta si folclor.
In orasul Campulung Moldovenesc posibilitatile de agrement sunt variate. Aici puteti vizita Muzeul Lemnului, Casa Memoriala „Ion Tugui”, ce contine o colectie de linguri unica in tara, sau Colectia de antichitati „Ion Gramada”. Gastronomic, orasul are oferte exceptionale: Pastravaria de Argint, unde puteti gusta renumitul „pastrav in cobza”, pastrav afumat, invelit in cetina de brad; Restaurantul Vanatoresc, la care oferta de preparate din vanat este foarte variata, restaurantele Taverna si Sura Bucovineana, locuri unde veti putea petrece clipe de neuitat intr-o atmosfera rustica, inviorata de tarafuri si de dansuri populare. Cazarea variaza, in functie de omologarea hotelului sau a pensiunilor, intre 40 euro/camera/noapte si 20 euro/camera/noapte.

Cea mai lunga pista de coborare pe schiuri se afla in Rarau

Investitiile prognozate pentru 2006, in zona Campulung Moldovenesc, se vor indrepta spre infrastructura, servicii si organizari de evenimente si vor totaliza 300.000 de euro, a afirmat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Consiliului de Administratie SC Rarau Turism SA. „Bucovina este regiunea care cumuleaza atat de multe valori incat se plaseaza, definitiv, ca o regiune-lider in oferta romaneasca de turism pentru piata externa. Prin continuarea investitiilor, dorim sa promovam atat regiunea, cat si produsul turistic romanesc in ansamblul sau. Avem, in prezent, un program dedicat resurselor umane, tinerilor care doresc sa isi faca o cariera in domeniul serviciilor turistice. Dorim, in acelasi timp, o pozitie mai bine conturata din partea presei din turism, a autoritatilor locale in general, pentru refacerea drumurilor catre muntele Rarau. In acest moment, investitiile noastre se indreapta spre zona Pietrele Doamnei, unde avem deja o pista de schi luminata noaptea, considerata cea mai lunga pista de coborare din nordul tarii, cu o lungime de circa sapte km”, a precizat Gheorghe Fodoreanu.

O plimbare cu „sania cu zurgalai” la Lucina

Una dintre cele mai frumoase experiente turistice este plimbarea cu saniile trase de cai hutuli. Ce poate fi mai frumos decat sa parcurgi un traseu troienit de zapezi intr-o sanie cu zurgalai?!Caii hutuli sunt singura rasa autohtona care a rezistat peste vremi, datorita nucleului selectionat crescut in Herghelia Lucina si care a fost mentionat pentru prima data in lucrarea „Hippica” a lui Dorohostajki din 1606.
Numele rasei provine de la populatia locala hutula. Blandetea si docilitatea acestor cai ii recomanda ca un tovaras nepretuit de drum, la calarie, in turismul montan si pentru plimbarile cu sania. In momentul de fata, la Lucina se afla 424 de exemplare, dintre care 60 de iepe si 16 armasari fac parte din tezaurul genetic al Romaniei.
Pentru turisti, Herghelia Lucina ofera multiple variante de agrement, dintre care spicuim: vizitarea hergheliei, 2 euro/persoana; o partida de calarie sau o plimbare cu sania, de 30 de minute, 6 euro/persoana; curs calarie incepatori, 12 euro/persoana/ora; curs calarie avansati, 18 euro/persoana/ora, demonstratii si prezentare ecvestra, 35 de euro/persoana/30 minute. In plus, Organizatia Hutulilor ofera pentru turismul organizat dejunuri cu specific hutul, acompaniate de taraf folcloric hutul, la 4 km de Lucina, la Cabana Obchioara.

Cele mai citite

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....
Ultima oră
Pe aceeași temă