11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024

Breviar

Concurs pentru 14 posturi de referenti

Londra, Berlin, Madrid, Roma, Stockholm sunt doar cateva destinatii la care ar putea sa ajunga tinerii romani competenti, daca vor trece cu bine concursul organizat pentru posturile vacante de la Institutele Culturale Romane.
Pentru imbunatatirea nivelului de competenta a personalului Institutelor Culturale Romane din strainatate, MAE si ICR au convenit sa organizeze un concurs pentru posturile de referenti. Decizia constituie o premiera pentru diplomatia romana, deoarece se stie ca pana acum aceste posturi, ca si multe altele, se ocupau numai „pe sest”. Informarea se facea doar „din gura'n gura”, intre neamuri si prieteni. De concurs anuntat public, nici vorba!
Romania are in afara granitelor 13 institute culturale (ICR). Acestea sunt la Berlin, Budapesta, Istanbul, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Venetia si Viena, iar in prezent se fac demersuri pentru deschiderea a inca doua, la Varsovia si Lisabona. Institutele sunt subordonate Institutului Cultural Roman in ceea ce priveste partea de programe, precum si Ministerului Afacerilor Externe, din punct de vedere administrativ si juridic. Concursul va avea loc in luna februarie, iar conditiile de participare vor fi anuntate in cel mai scurt timp pe site-urile ICR si MAE. Concursul reprezinta o alta componenta a programului de intarire a capacitatii institutionale, precum si de dinamizare a activitatilor de promovare a imaginii Romaniei in lume.

Romanii cu contracte in Germania isi pot recupera impozitul

„Atasatul de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei la Berlin a contactat administratia financiara competenta pentru Romania – Dormund – Unna, care ne-a transmis ca persoanele care au activat in Germania, pe baza contractelor de lucrari, se pot adresa cu cerere catre administratia financiara in a carei raza de competenta s-a desfasurat activitatea, pentru restituirea impozitului perceput”, ne-a declarat Daniela-Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate. Aceasta a precizat ca formularele necesare a fi completate de lucratorii romani si inaintate administratiei financiare locale sunt urmatoarele: Declaratie privind impozitul pe salariu 2005 (Einkommensteuererklarung), anexa N 2005 (Anlage N 2005), certificat de rezidenta fiscala extrateritoriala UE/SEE dupa 2004 – care trebuie mai intai prezentat administratiei financiare din Romania, pentru certificarea veniturilor impozabile ale persoanei. Formularele vor fi insotite de fisa de impozit pe salariu eliberata persoanei de firma la care aceasta a prestat activitatea.
Informatii se obtin la Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul MMSSF, Calea Victoriei nr. 15/E, sector 3, Bucuresti, tel.: 315.93.44, e-mail: dms@mmssf.ro.

300 de milioane de euro pentru sate

Programul national de dezvoltare a infrastructurii locale, adoptat ieri de Guvern, prevede alocarea a 300 de milioane de euro, pentru alimentarea cu apa a localitatilor de dimensiuni mici si pentru alte proiecte de aducere a civilizatiei la sate.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Hezbollah a lansat un atac cu rachete către baza serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă...
Ultima oră
Pe aceeași temă