22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒBirocratia ramane ridicata in sistemul bancar romanesc

Birocratia ramane ridicata in sistemul bancar romanesc

Gradul de bancarizare din Romania ramane in continuare scazut, ceea ce face sa existe inca suficient loc pentru dezvoltarea sistemului bancar, a aratat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian Ghetea, la o masa rotunda gazduita de Finansbank Romania, la Viena. „Speram sa creasca competitia intre banci, ca si calitatea serviciilor, pe fondul apropierii datei de 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Ghetea.
„Esecul nu este o optiune pentru sectorul bancar si pentru Romania privind data de 1 ianuarie 2007”, a subliniat presedintele ARB. Ghetea a amintit ca in Romania a fost creata o infrastructura puternica in sistemul bancar. „Sistemul electronic de plati romanesc este total compatibil cu sistemul de plati european”, a mentionat acesta. Presedintele ARB a reamintit ca sistemul bancar a devenit solid si cu un grad de risc foarte scazut. „Rata de neperformanta este sub 3,5 puncte”, a spus Ghetea.
Birocratia ramane totusi ridicata in sistemul bancar romanesc, fata de tarile occidentale, a aratat presedintele ARB, referindu-se la numarul mare de angajati care lucreaza in activitati indirecte. „Zece la suta din personalul bancilor din Romania munceste in alte activitati in banca decat cele efective de operatiuni cu clienti”, a explicat Gratian Ghetea.
Presedintele ARB nu evitat sa critice deschis politica Bancii Nationale a Romaniei de limitare a creditului de consum, in special a celui in valuta, si parghiile prin care Banca Centrala incearca sa mentina inflatia la un nivel scazut. „Din dorinta de a tine in loc inflatia, BNR face presiuni asupra bancilor comerciale, dar nu acestea sunt principalii responsabili de pericolul de crestere a inflatiei”, a subliniat presedintele ARB.
Presedintele Finansbank Romania, Tamer Ozatakul, a spus ca inflatia de 8,6 la suta inregistrata in 2005 este peste dobanzile bancare la depozite, iar pentru banci este foarte dificil sa atraga resurse, in contextul in care durata medie a plasamentelor populatiei in banci este de numai trei luni. „In prezent, in Romania exista pe piata un exces de lichiditate de peste trei miliarde de euro”, a spus Ozatakul, adaugand ca bancile vor continua sa acorde credite, deoarece exista inca o mare cerere pentru cumpararea de case, terenuri si bunuri de folosinta indelungata in Romania. Presedintele Finansbank a participat, la Viena, la Conferinta Euromoney, unde, pentru prima data, s-a numarat intre sponsorii principali ai reuniunii. „Intentiile noastre de extindere regionala ne-au determinat sa ne implicam si sa fim prezenti la cea mai importanta reuniune regionala de inceput de an”, a explicat Ozatakul.

Cele mai citite

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

FCSB suferฤƒ o nouฤƒ pierdere importantฤƒ! Florin Tฤƒnase, diagnosticat cu rupturฤƒ muscularฤƒ

Dupฤƒ o accidentare suferitฤƒ รฎn meciul cu PAOK, Florin Tฤƒnase a fost diagnosticat cu rupturฤƒ muscularฤƒ, fiind a doua absenศ›ฤƒ majorฤƒ din lotul FCSB...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ