22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialUn proiect al Bancii Mondiale - blocat de jocuri de interese locale

Un proiect al Bancii Mondiale – blocat de jocuri de interese locale

In pofida accidentului dramatic produs sambata la Anina, cand sapte mineri au pierit, iar alti doi se zbat intre viata si moarte, afacerile conducerii SC Miniera Banat SA cu firmele liderilor sindicali – despre care „Romania libera” a facut dezvaluiri in exclusivitate – nu par sa intereseze pe nimeni. Locuitorii orasului spun ca pe acolo nu au vazut nici un reprezentant al comisiei de ancheta promise pentru investigarea situatiei. Mai mult, unii localnici au afirmat ca, la putin timp dupa ce numele „Hammermin” a iesit din anonimat, s-au dat dispozitii pentru inchiderea intrarii catre putul din care se extragea huila in interesul firmei unor lideri de sindicat din zona.
Reamintim ca activitatea se derula in baza contractului de asociere in participatiune incheiat intre conducerea Miniera Banat SA si SC Hammermin SRL, reprezentata de liderii de sindicat Ioan Parvu si Adrian Burlui (pensionat recent), precum si a licentei de exploatare emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, cu precizarea ca aceasta acordase dreptul de exploatare doar pentru argila refractara, calcar si sist bituminos. Oamenii sustin ca inchiderea se opereaza acum, ca sa nu se vada ca aici s-a lucrat recent, desi amintitul contract de asociere in participatiune a ex-pirat la sfarsitul anului 2005. In ciuda faptului ca nu au vazut oameni noi prin zona, care ar fi trebuit sa ajunga pe acolo daca tot se realizeaza un control, angajatii de la Anina insista sa efectueze o ancheta Corpul de Control al Guvernului.

Controale doar pe hartie

Ei nu mai au incredere in controalele de la Ministerul Economiei si Comertului, dupa ce de mai multa vreme sunt bombardati cu zvonuri potrivit carora secretarul de stat Ioan Mantog s-ar fi lasat „convins” sa il pastreze in functia de director general pe Nicolae Calamariu in schimbul unei sume de 30.000 euro. Potrivit unor surse locale, suma ar fi fost colectata in momentul in care, la putin timp dupa schimbarea puterii politice, s-a auzit ca in zona urma sa vina un control care viza inlocuirea directorului SC Miniera Banat SA. Secretarul de stat a fost „sfatuit” sa se opreasca direct la Baile Herculane, unde ar fi avut loc un chiolhan pe cinste. „Desi nimeni nu a calcat pe la Anina sa verifice cum stau lucrurile la mina, toate controalele au iesit bine, pentru ca acestea s-au facut doar pe hartie”, ne-au dezvaluit surse din localitate. Desi nimeni nu poate proba aceste afirmatii, exista totusi persoane care sustin ca pot descrie pana si culoarea gentii in care au fost dusi banii, ca si scopul pentru care acestia au fost colectati. Informatia ar fi rasuflat dupa o intalnire de taina, unde unul dintre „donatori” a dezvaluit cu cati bani a contribuit la „ungerea” functionarului guvernamental.

Masa calda a minerilor… doua conserve

De putin timp „Romania libera” a intrat in posesia unor acte care demonstreaza ca afacerile derulate intre conducerea minei de la Anina si firma „Hammermin” nu s-au limitat doar la subteran, ci s-au extins si la suprafata. Prin adresa nr. 491/19 ianuarie 2005, societatea liderilor sindicali era anuntata de conducerea societatii miniere ca a castigat, in urma unei licitatii publice, asigurarea mesei calde a minerilor de la exploatarile Anina si Ponor. In realitate, asa-zisa masa calda s-a limitat doar la cateva conserve. Minerii cu care am stat de vorba la Anina sustin ca nu au primit o masa calda de cel putin trei ani. „Primim de trei ori pe sapta-mana cate doua conserve de pateu. Le-am spus celor din conducere de mai multe ori ca e putin. Un miner care lucreaza in subteran nu poate trai cu conserve. Am auzit si noi ca firma care asigura hrana e o capusa”, a declarat, la Anina, minerul Daniel Ciobanasu.

Bete-n roate pentru afacerile minerilor disponibilizati

In paralel, pe plan local se mai creioneaza o disputa: acapararea de catre SC Hammermin SRL a unui spatiu in care ar trebui sa functioneze o societate care a beneficiat de o finantare de la Banca Mondiala, deschisa de un miner disponibilizat. Este vorba despre fostul maistru minier Tiberiu Balogh, care se bate de mai multi ani cu morile de vant. In baza contractului de inchiriere nr. 15 din 19 februarie 2004, Consiliul Local Anina, reprezentat prin primarul Gheorghe Neicu, a inchiriat firmei liderilor sindicali cladirea unei cantine, depozite, un sopron si terenul aferent. Chiria lunara a fost stabilita la 11.000 lei (vechi!), banii urmand sa se achite pana la data de 25 lunii urmatoare pentru luna in curs, iar chiria pentru teren a fost stabilita la 8.500 de lei (tot vechi) pe metrul patrat pe an.

Plata in avans pentru acte antedatate

Desi semnat la 19 februarie 2004, contractul a fost inregistrat la SC „Hammermin” SRL la… 2 februarie 2004! Mai exact cu 17 zile inainte de a fi semnat! Iar inchirierea parafata la 19 februarie 2004 incepe efectiv de la… 1 februarie 2004 si se intinde pana la 1 fe-bruarie 2009. Cat de „la zi” s-a facut plata chiriei, se poate vedea din adresa inaintata de Primaria din Anina catre societatea liderilor sindicali la 1 februarie anul trecut. Acest act comunica firmei liderilor sindicali punctajul stabilit „in vederea reglementarii situatiei financiare existente intre primaria orasului Anina si SC Hammermin SRL”. Potrivit acesteia, plata s-a facut in avans, existand, la data emiterii hartiei de catre primarie, o suma de aproape 30 de milioane de lei. Toate bune, numai ca respectiva cladire din Anina, in care „Hammermin” a inchiriat spatiul, are un statut special. Ea este administrata, in baza unei hotarari de guvern (493/16.06.2000) si a unui ordin al Ministrului Industriei si Resurselor (nr. 253/7.08.2000), de catre Agen-tia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM). Agen-tia a derulat in imobil programul intitulat „Sprijin pentru intreprinzatori si managementul centrelor de afaceri”.

1,3 milioane, cheltuiti aiurea?

Cu finantarea asigurata de Banca Mondiala, Colectivul Zonal Anina al amintitei agentii a refacut integral cladirea, cheltuind pentru aceasta aproximativ 1,3 milioane de euro. Potrivit proiectului, in aceasta cladire urmau sa primeasca sedii fostii mineri disponibilizati care s-ar fi incumetat sa demareze o afacere pe cont propriu, cu sprijinul structurii locale a ANDZM. Responsabilul programului derulat la Anina la acea vreme, Nicolae Oraviceanu, ne-a declarat ca a sperat ca problema contractului de inchiriere dintre Primaria Anina si „Hammermin” se va rezolva pe cale amiabila, de aceea nu a atacat contractul in instanta. El a afirmat ca a sesizat situatia la centrul structurii. Printr-o somatie expediata firmei „Hammermin” la 1 august anul trecut, sub semnatura directorului general ANDZM, Marius Vitionescu, firma liderilor sindicali era anuntata ca agentia, in calitate de administrator al cladirii, dorea rezolvarea amiabila a problemei, cu promisiunea ca, in caz contrar, se va ajunge in instanta. A doua zi, firma „Hammermin” expedia agentiei o lunga adresa, in care isi preciza punctul de vedere. Potrivit directorului „Hammermin”, ing. Constantin Arhire, adevaratul proprietar al cladirii este, potrivit hotararii Consiliului Judetean Caras-Severin nr. 90/2004, Centrul de Afaceri Anina. Cum consiliul local face parte din Consiliul de Administratie al centrului, Primaria Anina putea sa inchirieze acel spatiu. Directorul „Hammermin” preciza ca o parte din terenul si anexele inchiriate nu au fost transferate catre ANDZM, cum sustine aceasta din urma.

Viitor de culoarea… huilei

In ciuda tuturor eforturilor noastre, nu am reusit sa-i contactam pe nici unul dintre liderii sindicali ale caror nume sunt legate de SC „Hammermin” SRL Anina. Localnicii sustin ca nici ei nu i-au mai vazut de cateva zile prin zona. Cat despre directorul Nicolae Calamariu, organele de ancheta urmeaza sa stabileasca daca a tinut cont de lege cand a asociat SC Miniera Banat SA cu firma „Hammermin” SRL. Dincolo de toate anchetele promise, peste care s-a asternut tacerea, exista o singura certitudine: minerii disponibilizati de la Anina au putine sanse sa demareze afaceri daca situatia cladirii rezervate lor pentru reconversie profesionala nu va fi limpezita de cei in masura sa o fac…

Cele mai citite

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Diana Iovanovici-Șoșoacă s-a plâns PE că CCR i-a respins candidatura la prezidențiale

Eurodeputata Diana Iovanovici-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins...

VIDEO Deputata PSD Laura Vicol și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților în urma unei anchete de presă

Deputata PSD Laura Vicol și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, marți, motivând în documentul oficial „jocuri nedrepte”....
Ultima oră
Pe aceeași temă