„Organisme modificate genetic: un risc subestimat” s-a numit prima conferinta internationala de tehnologie transgenetica organizata saptamana trecuta (sau pe 1 decembrie) la Frankfurt de Institutul de Ecologie din Freiburg, in cooperare cu Greenpeace. Au participat cunoscuti specialisti din Germania, Franta, Italia, Elvetia, Marea Britanie si SUA.
Profesor in biologie moleculara la Universitatea din Caen (Franta), Gilles-Eric Seralini (n. 1960) prezida Comitetul pentru Cercetarea si Informatia Independenta in Genetica (CRII-GEN) si este consultat de autoritatile a numeroase tari. A publicat, printre altele: „Genetic incorect” (2003) si „OMG, adevarata dezbatere” (2000-2004) la ed. Flammarion.
Pentru „Romania libera”, domnul Seralini a acordat un interviu in exclusivitate.
Manola Romalo: La aceasta conferinta ati vorbit de un nou parazit, aparut de cativa ani in Europa.
Gilles-Eric Seralini: Da, este vorba de diabrotica virgifera virgifera, o insecta daunatoare, foarte periculoasa. Studii genetice recente arata ca aceste insecte sunt originare din America. Urmele lor se gasesc pentru prima data in Europa, in 1992.
– In ce tari exista astazi?
– In Franta, in Italia, in toate tarile din Balcani si in Romania.
Multinationala Monsanto a dezvoltat in anii '90 un soi de porumb care produce un insecticid impotriva acestui parazit. Porumbul se numeste „Monsanto 863”. Nu a fost niciodata testat pe celule umane. Dar pe sobolani a dat efecte in trei luni.
– Ce fel de efecte?
– Efecte asupra globulelor albe si globulelor rosii, asupra nivelului de albumina, a diabetului, asupra rinichilor. Leziuni pe mai multe organe, asemanatoare unui fel de intoxicatie. Monsanto a recunoscut ca sunt „efecte significative”, a spus insa: „Nu este grav”. Expertii concernului si cei din Uniunea Europeana, reprezentata prin EFSA (European Food Safety Authority) au afirmat ca efectele nu sunt importante…
Am demonstrat ca testele facute de Monsanto nu sunt serioase
Desi 80% din consumatorii europeni refuza alimentele transgenetice, si majoritatea tarilor din UE au votat impotriva lor, Comisia Europeana vrea totusi sa le impuna. Din 2004 a intrat in vigoare noua reglementare (1829/2003), care obliga firmele sa faca teste si sa le publice. Numai ca in momentul de fata nu se fac…
– Fapt datorita caruia Curtea de Apel din Munster (Germania) a obligat concernul Monsanto sa-si publice experimentele. Impreuna cu prof. Arpad Pusztai din Londra, pionier in cercetarea transgenetica, ati fost expertul organizatiei Greenpeace, care a castigat pe 26 iunie acest rasunator proces.
– In acest proces am demonstrat ca experimentele firmei Monsanto sunt foarte prost facute la nivelul statisticilor. Au existat foarte multe erori. Niciodata nu s-au realizat teste serioase pe mamifere pe o durata de 3 luni. Toate au fost mult mai scurte. Dupa parerea mea, daca in Romania se cultiva mari suprafete de OMG, romanii vor fi luati drept cobai. Pentru ca lumea n-o sa stie ce mananca! Daca vor avea probleme de sanatate, consumatorii n-or sa le cunoasca originile. Cum sa stie sa spuna medicului: „Uite, cauza ar putea fi OMG-ul cutare”. Nici doctorul respectiv
n-o sa stie de unde se trag simptomele pacientului sau.
– Din lipsa unui diagnostic precis?
– Exact. Cancerele si cauzele acestora nu vor putea fi diagnosticate. Nimeni nu va sti de unde apar probleme de rinichi, de diabet, de reproducere etc. Dar acest lucru nu se aplica numai la porumbul cu insecticidul „MO 863”. La fel se intampla cu soia, in care s-a introdus erbicidul roundup ready. Exact soia cultivata in Romania.
Populatiile sunt luate drept cobai!
– La aceasta conferinta s-au aratat rezultatele unor teste cu soia roundup.
– Da. Cercetatoarea Manuela Malatesta, profesoara la Institutul de Histologie si Analize de la Universitatea din Ursino (Italia), a hranit soareci timp de 8 luni cu soia roundup ready. A aratat ca au avut dereglari la nivelul testiculelor, in pancreas, in rinichi, in ficat. Si a publicat rezultatul experimentelor sale in importante reviste de specialitate. Dar nimeni nu a reactionat… Am invitat-o in laboratorul meu sa tina o conferinta, pentru ca si eu lucrez pe efectele roundup-ului.
– Prin urmare, a facut exact testul care-i intereseaza pe romani.
– Da, fiindca Romania este principala producatoare de soia roundup din Europa. (Guvernul roman afirma ca dintr-o suprafata de 140.000 ha, 50% este cultivata cu soia transgenetica. Potrivit Greenpeace – Romania, in realitate ar fi peste 80%, n.a.) Interesant este ca roundup era in trecut tocmai produsul care distrugea soia! Insa acum soia transgenetica produsa de Monsanto „suporta” roundup.
– Roundup este un erbicid…
– … extrem de periculos si cel mai vandut in lume. Produsul cu care Monsanto a realizat toate beneficiile sale, timp de 30 de ani. S-au facut studii in America de Nord si in Ontario (Canada), in regiunile unde femeile intrebuinteaza roundup in agricultura. S-a vazut ca un numar semnificativ de femei care a utilizat acest erbicid a avut avorturi si nasteri premature. Eu am cercetat daca roundup produce efecte asupra celulelor de placenta umana. Am facut culturi de celule. S-a dovedit ca la doze extrem de mici, adica 0,01% la 1 litru, se obtin efecte toxice in cateva ore.
– Ce ati spune romanilor?
– „Cereti guvernului cele mai lungi teste realizate de concern cu soia roundup pe mamifere! Guvernul sa le revendice de la Monsanto”. Testele sa fie publicate. Iar rezultatele sa fie studiate si publicate de cercetatorii romani.
Vinuri cu arome transgenetice
– La aceasta conferinta ati aratat noua intentie a concernelor de a introduce in viitor organisme transgenetice chiar si in vin!
– Organismele transgenetice privesc in proportie de 83% porumbul si soia. In momentul de fata se pregatesc noi organisme modificate genetic pentru vita transgenetica. Intentia multinationalelor este de a introduce OMG-uri in butucii de vita si in drojdia de vin (pentru fermentatia alcoolica – n.a.). Drojdia naturala da vinurilor de calitate aroma lor caracteristica. Exista insa persoane care experimenteaza drojdii transgenetice, cu scopul de a introduce in vinuri arome de capsuni, de zmeura sau de banane. Arome artificiale, ca in iaurturile industriale…
– Care pot fi urmarile?
– Periculoase. Pentru ca viticultorii pot contribui involuntar la contaminarea vinului. Chiar prin haine sau utilaje. Cred ca cercetarea transgenetica trebuie controlata foarte serios. In Europa, marii producatori de vinuri de calitate sunt foarte ingrijorati. S-au tinut auditii si conferinte despre OMG-uri. Viticultorii si producatorii de vinuri de calitate din UE se opun acestor manipulari. Cand se vor introduce noile drojdii transgenetice in vinuri, nu este sigur ca acestea vor purta inscriptia „organism modificat genetic – OMG”. Prin urmare, trebuie sa fim vigilenti! Producatorii romani de vinuri de calitate ar trebui sa studieze indeaproape noua reglementare, despre vita si drojdia de vin. Fiindca, din cauza riscului de contaminare, exista pericolul sa nu mai cumpere nimeni vinurile romanesti de calitate!