3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialServiciul Roman cu Infractori

Serviciul Roman cu Infractori

Doi fosti sefi din Serviciul Roman de Informatii au fost arestati, la sfarsitul saptamanii, de procurorii anticoruptie. Un caz incredibil despre filiala SRI Prahova, transformata, dupa toate indiciile, in masina de produs bani pentru cei care o conduceau. O poveste aiuritoare despre doi sefi SRI acuzati ca ar fi pus umarul la furtul de combustibil din Rafinaria Astra si ar fi primit cadou 12 limuzine, unele declarate furate in Italia, cu care ar fi circulat folosind numere false! Ramificatiile acestui dosar duc spre varfuri SRI de la Bucuresti si spre oameni din Parchetul General.
Corneliu Patalnea, fost sef al SRI Prahova in perioada 1991-2001, este acuzat de luare de mita, instigare la delapidare si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Aceleasi capete de acuzare il vizeaza si pe fostul prim-adjunct al SRI Prahova, Daniel Bucur. Cei doi au primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Recursul se va judeca astazi la Curtea Militara de Apel.
Ploiesti, patria contrabandei cu produse petroliere! Pentru un sef SRI din Prahova, accesul la informatie poate fi transformat rapid intr-o mina de aur. Personala. Potrivit unor surse judiciare, cei doi fosti sefi ai SRI Prahova, Patalnea si Bucur, au participat, intre 1993 si 2001, la furtul a peste 340 de tone de combustibil din rafinaria ploiesteana Astra. Tupeul atingea cote inalte. Benzina si motorina ieseau din rafinarie pe poarta principala, fara facturi. Cisternele aveau ca antemergator o masina SRI. „Afacerea” ar fi fost pusa la cale impreuna cu Octavian Nan, fost director general al rafinariei. Nan este invinuit si el in dosar, pentru dare de mita. Filmul s-a rupt in 2002, cand un om de afaceri local, Florin Mihai, a depus plangere penala impotriva fostilor sefi ai SRI. Mihai le declarase procurorilor anticoruptie ca i-ar fi dat lui Bucur bani si bunuri in valoare de 7 miliarde de lei vechi.

Averi fabuloase – vile si masini de lux

Potrivit unor surse judiciare, fostii sefi ai SRI Prahova incasau, in schimbul tacerii, un fel de „taxa de protectie”. SRI Prahova asculta telefoanele oamenilor de afaceri care lucrau in domeniul petrolier, fie ca erau directori de rafinarii sau simpli patroni. Informatiile culese ar fi fost folosite in schimbul obtinerii de foloase. Adica santaj in tota regula! Averile stranse de cei doi sunt fabuloase. Fost sef al SRI Prahova intre 1991-2001, Corneliu Patalnea are o vila la Ploiesti, o vila la Corbeanca, o vila la Cheia cu patru niveluri si un apartament in Bucuresti. Nici fostul sau coleg nu sta rau deloc. Fost prim-adjunct al SRI Prahova intre 1991-2001, Daniel Bucur detine doua apartamente in Ploiesti, unul in Bucuresti si o casa de vacanta la Magurele, in Prahova. Mita primita de cei doi s-ar ridica, potrivit unor surse judiciare, la 15 miliarde de lei, suma fiind evaluata la nivelul anului 2000.

12 masini furate, cadou de la mafioti italieni

Potrivit unor surse din Prahova, cei doi ar fi cercetati si pentru o afacere cu masini furate, devenita notorie in cadrul filialei SRI. Patalnea ar fi primit cadou de la un grup de „afaceristi” italieni nu mai putin de 12 limuzine, unele declarate furate. Prietenii fostului sef SRI Prahova circulau nestingheriti cu limuzinele, folosind numere false. O parte din combustibilul furat din Rafinaria Astra ar fi fost folosit tocmai pentru alimentarea masinilor. Mai grav, unele autoturisme ar fi fost furate chiar de cadre SRI, la ordinul sefului. Astfel, o masina furata din Bucuresti avea sa fie introdusa mai tarziu, fara nici un fel de acte, in gestiunea Serviciului Roman de Informatii. Limuzinele – BMW, Alfa Romeo Sport, Mercedes 600 SEL, Jeep-uri etc. – au stat ani de zile in curtea SRI Prahova. Unele dintre masini erau aduse de italieni in Romania si declarate ca fiind furate in Italia, pentru a incasa asigurarea. Potrivit unor surse din Prahova, afacerea cu masini furate devenise de notorietate, iar unele autoturisme ar fi fost folosite de SRI in misiuni speciale. A fost audiat in aceasta cauza inclusiv un fost prim-adjunct din conducerea centrala, Vasile Iancu. Nu e clar cum a fost posibil ca activitatea infractionala a celor doi sefi de filiala SRI sa continue nestingherita vreme de aproape 10 ani, sub trei mandate: cel al fostilor sefi SRI Virgil Magureanu si Costin Georgescu, prelungindu-se o vreme sub mandatul actualului sef SRI, Radu Timofte.

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă