CTIC sunt separate de inchisorile CIA, care au fost create in opt tari, precizeaza autoarea articolului, Dana Priest. Daca inchisorile secrete sunt ilegale, CTIC reprezinta extinderea cooperarii pentru care se pledeaza de cateva decenii in politica internationala. In structurile respective lucreaza agenti americani si locali, iar „marea majoritate a succeselor” in campania antiterorista li se datoreaza. In aceste centre se iau zilnic decizii privind modalitatea si momentul de capturare a suspectilor, interogarea sau tinerea acestora in detentie si, in general, referitoare la distrugerea bazei de sprijin a retelei Al Qaeda. In general, informatia initiala privind locul unde se ascunde un suspect este furnizata de CIA, dar operatiunea de capturare in sine este de obicei organizata de aceste centre si pusa in aplicare de un serviciu de informatii local. Doua dintre tarile care gazduiesc astfel de centre sunt Indonezia si Uzbekistan.
Potrivit ziarului american, CTIC au fost create de ex-directorul CIA George Tenet, ca parte a noii strategii adoptate de agentie dupa atentatele din 11 septembrie 2001.
„Le Figaro”nu crede in Basescu
Dezvaluirile din „Washington Post” pun intr-o lumina noua rolul Parisului, subestimat pana acum, in campania antiterorista. Desi acest lucru ridica destule intrebari, ziarul francez „Le Figaro” gasea ieri mai potrivit sa priveasca spre Romania si Polonia, considerand ca, in ciuda dezmintirilor oficiale, „indoiala persista” cu privire la existenta unor inchisori CIA in cele doua tari. Sub titlul „Bucurestiul si Varsovia colaboreaza strans cu Washingtonul”, este citat presedintele Traian Basescu, care a negat „categoric” acu-zatiile pe tema presupuselor in-chisori. Dar ziarul adauga: „Stransa cooperare militara dintre Statele Unite si aceste doua tari membre ale NATO lasa totusi sa se creada ca afirmatiile din "Washington Post" si cele ale organizatiei Human Rights Watch nu sunt neintemeiate. Varsovia si Bucurestiul nu ascund un tropism transatlantic ce s-a consolidat si mai mult prin venirea la putere a noilor echipe. Cele doua tari, care nutresc ambitia de a se impune ca puteri regionale, au facut din relatiile lor cu Statele Unite piatra unghiulara a politicii lor externe”.
Publicatia afirma ca ambele tari „persista, impotriva opiniei lor publice, sa mentina trupe in Irak”. Si ca, „din motive geos-trategice, SUA curteaza de mai multi ani Romania”, care se pre-ga-teste sa semneze un acord cu Washingtonul pentru crearea de baze militare la Marea Neagra. „Le Figaro” nu omite baza de la Mihail Kogalniceanu, „care se banuieste ca ar adaposti una dintre inchisorile clandestine ale CIA”.