Petrom va continua in urmatorii ani dezvoltarea internationala si va deveni centru operational al grupului OMV in regiune, obiectivul global al societatii pentru 2010 fiind acela de a deveni cea mai mare companie integrata de petrol si gaze din Europa de Sud-Est.
„Petrom este cea mai mare companie romaneasca si are un potential deosebit pentru dezvoltare internationala. Strategia noastra pentru 2010 se bazeaza pe forta Petrom de a deveni dintr-o companie nationala de petrol si gaze lider regional in Europa de Sud Est. Noutatile din aceasta strategie se refera, in principal, la masurile pe care le vom lua pentru a sprijini integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si tin seama atat de evolutia companiei, cat si de dinamica pietei”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
Investitii in zona Marii Caspice
In activitatea de explorare si productie se preconizeaza ca investitiile consistente si programul amplu de transformare vor conduce la stabilizarea productiei interne la 210.000 barili echivalent petrol (bep)/zi, cresterea productiei din exploatarile internationale la 70.000 bep/zi, reducerea costurilor de productie la noua dolari/bep si obtinerea unei rate de inlocuire a rezervelor de 70 la suta.
Un alt aspect important al strategiei de explorare si productie vizeaza dezvoltarea activitatii in zona Marii Caspice si Rusia, care vor deveni regiuni de maxima importanta pentru Petrom in ceea ce priveste operatiunile de upstream din afara Romaniei. In rafinare, strategia se bazeaza pe reconfigurarea rafinariilor care vor beneficia de programe ample de investitii pentru a-si imbunatati eficienta si pentru a se conforma standardelor Uniunii Europene in ce priveste produsele.
Circa un miliard de euro se va investi in rafinaria Petrobrazi pana in 2011, iar capacitatea acesteia va creste de la 4,5 milioane tone pe an la 6 milioane tone pe an. Rafinaria are ca obiective atingerea unui grad de utilizare de 94 la suta si triplarea productiei de motorina pana la 2,1 milioane tone, datorita cererii crescute de pe piata. Investitiile in rafinaria Arpechim vizeaza imbunatatirea eficientei energetice si optimizarea mixului de produse.
Cota de piata, 35%
Petrom isi va consolida pozitia de lider al pietei din Romania, unde vizeaza atingerea unei cote de piata de 35 la suta, prin marirea numarului de benzinarii premium PetromV. Cresterea pe plan international a companiei se va reflecta si in activitatea de marketing, ale carei obiective urmaresc extinderea retelei de benzinarii in sud-estul Europei si regiunea Marii Negre.
Activitatea de gaze naturale se va dezvolta concomitent cu liberalizarea acestei piete. Pentru a valorifica complementaritatea gazelor naturale si a energiei electrice si tinand seama de natura lor putin poluanta, compania are in vedere diversificarea viitoare a activitatii pe piata energiei electrice.
Vor fi deschise inca 178 de benzinarii
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006. Statul roman detine 30,862 la suta din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 9,887 la suta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026 la suta, iar 6,214 la suta apartin actionarilor minoritari.