5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Noble Ventures" - buna de plata in cazul "CSR" Resita

„Noble Ventures” – buna de plata in cazul „CSR” Resita

Directorul executiv al Combinatului Siderurgic Resita (CSR), Constantin Radu, si-a anuntat demisia cu o zi inainte ca Guvernul sa anunte castigarea procesului de la Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala din Washington, intentat de fostul investitor „Noble Ventures”. Singurii martori din judetul Caras-Severin au rupt tacerea si au oferit presei informatii inedite referitoare la felul in care s-a derulat cauza.
In timp ce liderul sindical Iancu Muhu isi vede confirmate acuzele, muncitorii care au mai ramas in combinat se pregatesc sa participe, saptamana asta, la inaugurarea instalatiei de desprafuire, ocazie cu care asteapta sa afle si vesti de la noul director executiv.
Despre demisia lui Constantin Radu se vorbeste in combinat ca a venit dupa sedinta de la inceputul saptamanii trecute, condusa de Adrian Popescu. Se spune, neoficial, ca de vina ar fi planul investitional pentru anul viitor si in mod deosebit finalizarea la termenul anuntat a instalatiei de turnare continua.
Oficial, Radu a demisionat din motive familiale. La doar o zi de la demisie, a venit anuntul Guvernului Romaniei privitor la castigarea procesului de la Washington. Firma americana poate cere anularea deciziei invocand incalcarea drepturilor procedurale, numai ca, pana atunci, instanta a decis impartirea costurilor arbitrale intre cele doua parti din proces.
Vasile Cretan, directorul Casei de Pensii Caras-Severin, a fost unul dintre martorii Statului Roman in acest proces, alaturi de Dumitru Miu, de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Acestia au reprezentat cele doua institutii care au inaintat cerere de reorganizare a CSR in perioada cand „Noble Ventures” mai detinea societatea.
Cretan sustine ca, in 2000, contractul s-a redactat pe fuga, exclusiv in limba romana, cu acordul partii americane. In plus, documentul a fost formulat in termeni ambigui, care au lasat loc de interpretari, lucru de care reprezentantii „Noble Ventures” au incercat sa profite cand au dat in judecata Statul Roman.

Privatizari si contestari succesive

Prima privatizare a Combinatului Siderurgic Resita s-a produs acum cinci ani, cand firma americana „Noble Ventures” a preluat de la FPS-ul condus la acea vreme de Radu Sarbu, pachetul majoritar de actiuni al societatii – 94,4 la suta. Valoarea asumata a investitiei s-a ridicat la 85,25 milioane de dolari, din care 60 de milioane urmau sa reprezinte investitii asumate de cumparator.
Prima transa, de 5 milioane de dolari, avea ca termen sfarsitul anului 2000. Cumparatorul nu a respectat, insa, acest termen. Din momentul cand managementul companiei a fost preluat de reprezentantii firmei americane, John Michael McNutt si Charles Norman Franges, activitatea de productie a fost intrerupta. Vreme de doi ani, CSR a fost pe toate paginile ziarelor din cauza conflictelor stradale declansate de sindicalistii care cereau Statului Roman sa rezilieze contractul.
Autoritatile au asteptat pana la sfarsitul anului 2002 ca „Noble Ventures” sa plateasca transele prevazute in contractul de privatizare. Cum plata nu s-a facut, documentul a fost reziliat la 15 ianuarie 2003, iar Statul Roman a redevenit actionar majoritar al combinatului in luna martie a aceluiasi an, moment din care s-a reluat si activitatea de productie.
Amenintarile formulate de americani in cei doi ani de proteste sindicale s-au materializat in august 2001, cand „Noble Ventures” a intentat proces Statului Roman, la Curtea Internationala de Arbitraj din SUA. Au fost cerute daune de 220 milioane de dolari, pentru ca Romania nu a reesalonat datoriile CSR, obligatie asumata prin contractul de privatizare.
Dupa ce rezilierea acestui document a devenit efectiva, iar „Noble Ventures” si-a marit pretentiile la 447 milioane de dolari, acuzand incalcarea tratatului bilateral romano-american de protejare reciproca a investitiilor. Combinatul a fost privatizat pentru a doua oara in februarie 2004, proprietar fiind compania germana „Sinara Handel” GmbH, distribuitor al grupului rusesc „TMK”.
Dupa semnarea actelor cu noul proprietar, in iulie 2004, firma „Artrom” Slatina (cumparata anterior de „TMK”) a devenit actionar majoritar al CSR.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra noilor înșelătorii online prin „promoții” false

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor noi tipuri de escrocherii care circulă pe platformele de mesagerie și care vizează siguranța...
00:01:22

VIDEO Marcel Ciolacu la Londra: „Statul român înțelege că fără sprijin pentru comunitate, tradițiile se pierd”

Premierul României promite investiții în educație, sănătate și sprijin pentru românii care doresc să revină acasă: „Numai prin servicii de calitate putem spera că...
Ultima oră
Pe aceeași temă