Pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarirea apelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va beneficia de o finantare in valoare de 1.441.000.000 euro. Ministerul Finantelor Publice va contracta imprumutul necesar pentru investitiile de mediu programate in perioada 2006-2009.
Este vorba despre o serie de proiecte care vizeaza, printre altele, reabilitarea zonelor Zlatna si Copsa Mica, sistemul de management al deseurilor in Iasi, Satu Mare, Sibiu sau dezvoltarea durabila a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Fondurile se vor asigura din credite externe, interne, buget de stat sau local, cu sau fara cofinantare. Aceste programe de investitii in infrastructura de mediu raspund angajamentelor asumate in negocierile de aderare, care prevad ca in perioada 2007-2013 Romania sa investeasca 18 miliarde de euro in infrastructura de mediu. Din fondurile europene vor fi asigurate doar 4 miliarde de euro, de restul trebuie sa se ocupe Guvernul Romaniei.
Prin programele promovate de MMGA se vor realiza urmatoarele obiective: inchiderea si ecologizarea zonelor afectate de activitatea miniera (iazuri de decantare si halde, depozite de cenusa la termocentrale, ecologizarea unor incinte inchise); imbunatatirea calitatii serviciilor de furnizare apa potabila si canalizare-epurare la standarde europene; inchiderea depozitelor neconforme, construirea de depozite ecologice la nivel regional, implementarea sistemului integrat de management al deseurilor; o baza de date la nivel national referitoare la procesul de monitorizare a factorilor de mediu; module specializate pentru managementul de sistem; crearea centrelor de interventie in caz de dezastre ecologice; cresterea gradului de aparare impotriva inundatiilor a zonelor afectate de inundatii in perioada 1995-2000; reabilitarea litoralului romanesc, in special reducerea pierderilor de plaje cu potential turistic; imbunatatirea conditiilor de mediu in Delta Dunarii, a regimului hidrologic, refacerea potentialului piscicol, asigurarea surselor de alimentare cu apa a localitatilor din Delta Dunarii, precum si crearea conditiilor de dezvoltare a turismului romanesc.