Ieri, presedintele Ion Iliescu il „manca” pe premierul Adrian Nastase (pacat ca n-a terminat „masa”! – nota aldine). Azi, presedintele Traian Basescu il „mananca” pe premierul Calin Tariceanu. Razboiul intre palate nu e decat consecinta repetabila a unui viciu „curat constitutional”: caracterul mini spre maxi prezidential al scumpei noastre republici. Atata vreme cat presedintele tarii va avea – fie si minime – prerogative executive, el va fi un devorator de prim-ministri, oricum s-ar numi protagonistii si indiferent din ce partide ar proveni. Daca vrem sa continuam asa, n-avem decat sa pastram neschimbata Constitutia. Daca insa vrem sa schimbam situatia si sa eliminam cauzele disputei perpetue intre presedinte si premier, este imperativa o noua amendare a legii fundamentale (din pacate, actualii guvernantii nu s-au batut, la vremea modificarii Constitutiei, pentru o veritabila limpezire a apelor institutionale).
Daca de monarhie constitutionala nu ne-am invrednicit, clasa politica e cazul sa faca optiunea ferma intre republica parlamentara si republica prezidentiala, renuntand la strutocamila actuala (cand presedintele nu e nici cal, nici, mai degraba, magar, iar premierul e calul de bataie). Cu exceptia Frantei, tarile europene sunt fie monarhii constitutionale, fie republici parlamentare. Cu alte cuvinte, forme de guvernamant in care seful statului are atributii de reprezentare pe plan international, iar, pe plan intern, se constituie in repere morale, nu politice, neavand nici un fel de putere executiva, care ii revine in exclusivitate premierului. Cel votat de electorat este primul ministru, iar seful statului este fie Regele, fie presedintele ales de Parlament.
Cea mai mare democratie a lumii, America, are insa un sistem de guvernamant in care seful statului, presedintele ales, exercita si toata puterea executiva de prim-ministru. In lipsa monarhiei, cred ca modelul american este cel mai potrivit pentru Romania, data fiind si tendinta funciara de personalizare. Oricum, romanul ar sti in sfarsit pe cine voteaza sa faca treaba si sa dea socoteala, nu doar sa dea din gura impotriva celor cu treaba guvernarii. Traian Basescu profita de viciul constitutional, se arata atotstiitor, mustra guvernantii, le da indicatii pretioase si se pricepe grozav sa-l faca (sa para) responsabil pe primul ministru, pentru actul guvernarii pe care tocmai il submineaza. In afara de atragerea populatiei maneliste si a intelectualilor amatori de autoiluzionare, presedintele Basescu mai are o misiune: aceea de a repeta, cu PNL, istoria cu PNTCD si a gonfla, crede el, la infinit, PD. In realitate, daca va continua asa, va termina prin a readuce PSD la putere.
P.S. – Faptul ca premierul Tariceanu trateaza atacurile presedintelui Basescu, ale PD si chiar ale unor codite de topor din PNL cu eleganta unui gentleman bazait de muste nu-i convinge pe amatorii de marlanie. Din pacate, sunt majoritari in Romania.