15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMari fugari suspectati de legaturi cu Politia

Mari fugari suspectati de legaturi cu Politia

Franmtisek Priplata, Gregorian Bivolaru, Aurel Tarau, Severin Tcaciuc, Sorin Beraru sunt doar cateva nume de persoane care au fugit din tara si sunt date in urmarire internationala. Unii au condamnari definitive, altii sunt urmariti penal. Au scapat pur si simplu printre degetele politistilor sau chiar cu ajutorul acestora. Ministrul de Interne da vina pe justitie. Vasile Blaga sustine ca instantele dispun cu usurinta punerea in libertate a unor persoane acuzate de fapte grave. „Am constatat, din pacate, usurinta cu care multe instante dispun la un moment dat intreruperea executarii pedepselor”, a declarat acum doua zile ministrul de Interne. Intr-o conferinta de presa, adjunctul sefului Politiei de Frontiera, Nicolae Burnichi, sustinea senin, cu putin timp in urma ca Politia nu poate sa ridice un zid de sarma ca sa nu plece infractorii! Tot el adauga ca Politia de Frontiera nu-i poate opri pe toti cei care incalca legea. Corect, pe unii i-ar putea chiar ajuta!

Atentie la adeverintele medicale!

In contextul crizei ziaristilor rapiti, presedintele Basescu atragea atentia asupra unui fapt foarte grav: emiterea de adeverinte medicale care sa-i exonereze de arestul preventiv pe inculpati. El se referea la cazul Hayssam, aflat in arest si care incerca sa scape fiind diagnosticat ca bolnav mintal. Presedintele stia bine modalitatile folosite de inculpatii arestati preventiv pentru a fi eliberati. Pe aceasta cale, multi au scapat si au fugit peste hotare. Avand boli inventate, Fane Spoitoru si Priplata au scapat de detentie. Din pacate, exista o lista lunga cu cei certati cu legea care au reusit sa insele vigilenta autoritatilor. Omul de afaceri Severin Tcaciuc si-a batut joc de politisti. A fugit din tara in 2003 si pana astazi nu se stie nimic de el.

Tcaciuc a fugit cu Mercedesul

A plecat pur si simplu, cu pasaport legal, intr-un Mercedes. Nimeni de la vama nu l-a luat la intrebari. Timp in care existau 15 mandate de aducere emise de procurori in fata instantei. Toate mandatele au ramas neexecutate. Tcaciuc le trimitea mesaje politistilor ca este bolnav si ca este in spital. Nu se putea sa treaca granita fara ajutorul politistilor! Drept pentru care PNA l-a arestat pe comisarul sef de la Suceava, Mircea Stoleriu, fiind acuzat ca l-a facut scapat pe Tcaciuc. Severin Tcaciuc este acuzat de evaziune fiscala, pentru o gaura de 100 miliarde de lei. A fost arestat de sase ori si de fiecare data a scapat.

Vedere din Suedia

Alt caz: Gregorian Bivolaru. La o zi dupa ce Judecatoria Sector 5 a emis mandat de arestare si dat in consemn la frontiera, Guru este de negasit. Primele semne de viata le da din Suedia. Nimeni nu a aflat prin ce punct de frontiera a fugit si cum a facut-o, desi era dat in consemn la frontiera. Unele surse judiciare vorbesc de complicitatea politistilor. Noroc cu oficialitatile suedeze, care i-au refuzat azilul politic. Bivolaru este acuzat de relatii sexuale cu o minora. Franmtisek Priplata a scapat de executarea pedepsei de 8 ani de puscarie in Romania. A fugit din tara si Politia habar nu are pe unde! S-a folosit de o adeverinta medicala. Doctorii i-au eliberat o adeverinta medicala care justifica internarea in spital. Timp in care cehul si-a aranjat plecarea. Autoritatile cehe nici vorba sa-l extradeze! Asa sunt legile in tara vecina. Evadarea nu se putea face decat cu complicitatea Politiei de Frontiera. Priplata este condamnat definitiv pentru complicitate la omor.

Tarau – transfug de lux

Alt transfug este Aurel Tarau, fiul unui fost prefect pesedist de Bihor. Este in SUA si nimeni nu a mai auzit de el. Pentru ca si-a facut treaba si a demascat afacerile ilegale ale lui Tarau, procurorul Alexandru Lele a fost demis. Toate matrapazlacurile le-a facut cu sprijinul fostului director al Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, condamnat intre timp. Aurel Tarau a fugit din tara cu concursul politistilor de la vama. Alti fugiti de lux au fost Maria Vlas (cazul FNI), Gabriel Bivolaru (fost deputat PSD, implicat in devalizarea BRD), Fane Spoitoru (acuzat de tentativa de omor). Acestia au scapat folosindu-se tot de sprijinul acordat de Politie sau de adeverinte medicale. Au fost pusi pe liber si apoi au fugit.

APADOR-CH:
Instanta elibereaza din lipsa de probe

Manuela Stefanescu, presedinte APADOR-CH, sustine ca instanta nu pune in libertate daca „nu exista dovezi suficiente”. „Daca e sa judecam in termeni juridici, aproape toti cei acuzati ar trebui sa fie judecati in stare de libertate. Numai in situatii speciale, cand se demonstreaza ca reprezinta un real pericol pentru societate, ar trebui inculpatii sa fie arestati preventiv”.

Iordanescu:
Politia nu a luat masurile necesare!

Decanul Baroului de avocatura din Bucuresti ne-a declarat ca exista o disfunctie a sistemului judiciar: pentru a se justifica arestarea unor persoane acuzate de unele fapte, se descopera peste noapte alte dovezi. „Este si cazul lui Pavalache. A fost tinut in arest timp de sase luni. Pentru ca nu au fost dovezi suficiente, s-au adus noi dovezi. Ceea ce demonstreaza ca sase luni a fost tinut in arest degeaba”. Acesta sustine ca nu este responsabilitatea instantei daca un acuzat este pus in libertate. Iordanescu spune ca „nu exista dovezi pentru a fi tinut in arest”. „Daca au fugit din tara, inseamna ca politia nu a luat masurile necesare in acest sens”.

Cele mai citite

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă