Misiunea "Repatrierea” functioneaza. Ieri, un nou convoi a plecat din Beirut urmand sa soseasca in cursul noptii la Bucuresti. Primii 283 de romani repatriati din Liban au sosit luni noapte pe aeroportul Henri Coanda, cu avioane ale companiei TAROM. Transportul s-a facut cu opt autocare din Beirut, prin Siria, pana la aero-portul Alep, unde refugiatii au fost imbarcati in aeronave. In Liban mai sunt aproximativ 700 de romani, iar autoritatile de la Bucuresti pregatesc un al doilea plan de repatriere in aceste zile. I-au intampinat luni noap-te pe aeroport. Oboseala maxima, frau liber emotiilor, noi sperante, lacrimi… Multe lacrimi…
In sala de asteptare orele curg greu. Unii n-au stare si se plimba de colo-colo, altii izbucnesc in plans cand vad anuntul "intarziere”. Au nopti intregi nedormite si unii vin de departe, din Bacau sau Targu Mures. Au confirmarea ca fetele si nepotii lor sunt in primul convoi de repatriati din Liban si asta le da curaj. "Acum nu mai e mult, cateva ore, Dumnezeu ne va ajuta!”, spune Cristina Pantazi din Bacau, care-si asteapta fiica, nepoata de 1 an si trei luni si ginerele libanez. "Au numarul 31 pe lista de la ambasada, deci ar trebui sa vina cu primul avion”, estimeaza ea. Prima cursa TAROM Alep-Bucuresti ajunge cu trei ore intarziere, in jurul orei 1.30 dimineata.
Sirienii profita de refugiati
"Ne-au tinut foarte mult la granita cu Siria. Si in loc de 20 de dolari, cat costa viza in mod normal, ne-au cerut 70 de dolari. Sirienii profita de razboi”, povesteste unul dintre primii repatriati, cetatean roman de origine libaneza. Fiica Cristinei Pantazi nu se afla in primul avion. Ingrijorarile cresc, parca nu au fost chiar 104 persoane, cat se anuntase ca vor fi in prima cursa. Al doilea avion TAROM aterizeaza la 2.42, cu o intarziere de aproape patru ore. "Drumurile erau bombardate, convoiul se misca foarte incet. A durat peste zece ore sa ajungem din Beirut la Alep”, povesteste Renate Farhat, intoarsa cu fetita in al doilea avion. S-a decis abia cu o zi inainte sa paraseasca Libanul, unde s-ar intoarce daca ar fi iarasi pace. "A fost si o explozie langa ambasada romana din Beirut, in timp ce se forma convoiul un tanar libanez cu cetatenie romana a fost ranit la fata”, isi aminteste romanca, fericita ca a ajuns acasa.
Au supravietuit bombelor
Cand isi vede fiica tremurand, cu nepotica invelita intr-o patura albastra, Cristina Pantazi uita de toate grijile si oboseala de pana atunci. "Esti acasa, mama, hai, e totul bine!” Dar fiica nu si-a revenit inca din socul trait: "Au cazut cinci bombe pe blocul unde eram, s-a daramat tot, si blocul, si refugiul, tot. Am iesit asa cum eram, sotul nici nu avea haine, era doar in sort, i-au dat soldatii niste pantaloni si un tricou. Israelienii vroiau sa arunce in aer o statie de butan gaz, dar au nimerit blocul nostru.” Ceva mai tarziu vine si sotul libanez, cu fata transfigurata de spaima, tinand strans in mana sticla bebelusului. "Uitati-va la mine! Daca am haine de soldat nu inseamna ca sunt terorist. Sunt un refugiat, fratele meu e ranit si a ramas in Liban. Nu am pasaport, nu mai am nici un act, dar vreau sa multumesc ambasadei si presedintelui Basescu pentru ca ne-au primit ca sinistrati!”. Israelienii ar fi aruncat fluturasi cu indicatii privind zonele sigure si refugiile, dar de doua ori cladirile in care
s-au refugiat au fost bombardate, inclusiv un spital in care l-au dus pe fratele ranit, sustine ginerele familiei Pantazi.
Fara fiica
Dintre toti apartinatorii, Aneta Chilianu este cea mai agitata. Nu si-a vazut fiica de 7 ani, cand Alexandrina a plecat de-acasa si
s-a maritat cu un libanez fara sa-i spuna. Are si doi nepoti, Ali si Iosif, de 5 si 3 ani, pe care nu i-a vazut niciodata. "Ultima data am vorbit joi cu ea, vroia sa vina in Romania, dar fara sot, si i-am spus sa nu vina asa. Acum imi pare rau”, spune Aneta. A sunat timp de cinci ore la Ambasada romana din Beirut si pana la urma i s-a confirmat ca cei patru s-ar afla in convoi. Asteapta cu sufletul la gura, iar refugiatii sunt tot mai putini. Izbucneste in plans, presimte ca fiica ei nu se afla nici in ultimul avion. Intrebam un agent de paza daca mai sunt familii dincolo de usa de sticla. "Mai e o familie cu doi baieti, cu parul blond”, spune sententios agentul, dupa ce Aneta i-a spus ca fiica ei e bruneta, la fel si sotul ei. Intr-adevar, nici ultima familie nu e cea asteptata de Aneta. Dezamagirea e cu atat mai mare cu cat insotitorii de zbor spun ca nu exista liste cu numele pasagerilor, ci doar numarul lor. Singura ei speranta ramane ca cei patru vor sosi in urmatoarele transporturi, alti 260 de copii cu mamele lor fiind asteptati in cursul acestor zile.
Basescu, discret
La aproximativ o jumatate de ora dupa aterizarea primului avion din Alep, presedintele Traian Basescu a trecut cu automobilul personal prin fata "Sosirilor Interne”, pe unde iesisera primii repatriati. El nu a coborat din masina, fiind insotit de un alt automobil al SPP. Presedintele a vrut doar sa se asigure ca e totul in regula. De altfel, romanii care s-au intors in tara isi exprimau cu totii recunostinta fata de seful statului.