Dupa ce au vizitat zona comunelor calamitate, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Mediului Sulfina Barbu, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza si secretarul de stat la Transporturi, Alexandros Galiatatos, au sosit la Prefectura Galati, unde au coordonat activitatea institutiilor reprezentate in Comisia Judeteana pentru Situatii de Urgenta Galati.
Multumiri pentru modul in care au actionat institutiile galatene
Inainte de a trece la discutarea punctuala a constatarilor facute de cei trei ministri si la discutarea strategiilor de urmat, ministrul Vasile Blaga a tinut sa le multumeasca sefilor institutiilor galatene, care si-au coordonat foarte bine activitatea, colaborand la eliminarea situatiilor periculoase, care s-ar fi putut solda cu victime. De altfel, in judetul Galati a fost inregistrata pana ieri o singura victima, la Torcesti, batranul care a fost gasit mort fiind unul dintre localnicii care au refuzat sa paraseasca localitatea atunci cand politistii au evacuat satul.
Lumea nu are incredere in primari!
Ministrul Blaga a criticat in termeni foarte duri atitudinea unor primari: „Sunt situatii in care unii primari nu-si fac treaba si se tin de scaun”. Ministrul se referea la primarul din Namoloasa, Valerian Todita, care este paralizat si a ramas in comuna, neajutand autoritatile la evacuarea satenilor. Dar ministrul Blaga a remarcat ca in general sinistratii cu care a discutat nu au incredere in primari: „Aveti mult de lucru la Comisia Judeteana pentru Situatii de Urgenta, pentru ca lumea nu are incredere in primari in ceea ce priveste evaluarile pagubelor, pentru ca primarii ar actiona pe criterii de familie. Va rog sa faceti o evaluare foarte serioasa”.
Efectivele Ministerului de Interne raman in alarma de gradul 2
Vasile Blaga le-a transmis comandantilor de la ISU Galati, IPJ Galati, IJPTF Galati si de la Jandarmerie ca stie ca baietii sunt foarte obositi, dar trebuie sa mai ramana in alerta de nivelul 2 inca vreo cateva zile: „Mare grija la distribuirea hranei si a apei. Rog IPJ, prin sefii de post, sa se implice, pentru ca in sate oamenii se plang ca nu au primit hrana si apa, desi sunt rezerve suficiente. Iar unde sunt zone de locuinte parasite, Politia si Jandarmeria trebuie sa isi faca datoria”.
Incepe inchiderea breselor in diguri
Ministra Mediului, Sulfina Barbu, a spus ca la Galati au sosit deja aproximativ 2.000 de tone de materiale de constructie pentru inchiderea breselor din diguri si le-a cerut celor de la „Apele Romane” – SGA Galati sa spuna ce strategie au pentru eliminarea apelor. Daca initial acestia au spus ca vor lasa natura sa isi faca treaba, asteptand retragerea apelor, ulterior au spus ca vor trece imediat la inchiderea breselor din diguri. Ministra le-a spus ca dupa aceea vor fi construite diguri din saci in jurul statiilor de repompare ale SNIF, iar dupa ce apa va fi scoasa cu cele 10 motopompe trimise de Ministerul Agriculturii la Directia Silvica Galati, iar Electrica va reface alimentarile electrice, statiile SNIF Galati vor fi pornite pentru eliminarea apelor revarsate. Ministra Sulfina Barbu a spus ca, daca este nevoie, pentru inchiderea breselor din diguri autoritatile galatene ar putea fi sprijinite de MApN, dar reprezentatii SGA Galati de la „Apele Romane” au declarat ca nu va fi nevoie de sprijinul Armatei: „Deocamdata nu e nevoie. Ne folosim de firmele de constructii pe care le avem in zona”.
Primarii ar trebui sa se implice mai mult
Prefectul Galatiului, Mihai Capra, a facut un apel catre administratia locala, catre primarii, care ar trebui sa se mobilizeze mai mult pentru rezolvarea unor probleme, cum ar fi, spre exemplu, procurarea cizmelor pentru militarii din echipele de interventie, pentru procurarea barcilor, sau atunci cand este vorba de impartirea hranei si a apei: „Ieri, la Namoloasa, daca nu eram acolo cu Politia si jandarmii, oamenii se incaierau intre ei, pentru ca unii voiau sa dam apa si hrana numai celor carora le-a intrat apa in casa”.
Blaga, amenintator: „Fara criterii politice, ca va fi jale”!
Presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Durbaca, a cerut sprijinul ministrului Blaga pentru obtinerea fondurilor pentru repararea a 35 km de drum judetean si a 35 de podete, distruse de inundatii, precum si ca materialele de constructie pentru reconstruirea caselor si cladirilor sa fie gestionate prin intermediul CJ, pentru ca acestea sa poata fi urmarite mai bine in ceea ce priveste modul in care sunt folosite. Ministrul Vasile Blaga a spus ca si materialele de constructii si ajutoarele internationale vor fi gestionate prin intermediul Prefecturii si CJ, dar a cerut, amenintator, ca distributia sa nu se faca pe criterii politice, dupa apartenenta primarului, pentru ca altfel va fi jale!