Dosarul penal al evazionistului fiscal Valentin Badescu din Craiova, a ajuns pe rolul instantei. Dupa aproape doi ani de cercetari, procurorii doljeni au finalizat rechizitoriul in cazul respectiv, dispunand trimiterea acestuia in judecata. Valentin Badescu, fiul directorului Regiei Domeniului Public din Craiova (Ilie Badescu), este acuzat de emiterea a doua cecuri fara acoperire, prin care a incercat sa "stinga” o datorie a firmei sale de aproape 1,1 miliarde de lei. El a emis cele doua cecuri, in timp ce era sub incidenta de plata, interdictie bancara si avea lipsa de disponibil in cont.
"Compensari” de obligatii cu cecuri false
Intreaga inginerie financiara a lui Valentin Badescu a fost legata de un circuit de compensare cu energie electrica in cadrul unui lant de agenti economici. Printre cele sapte societati, intre care care existau creante si debite generate pe traseul energiei electrice, se aflau la data de 29 ianuarie 2004 firmele SC Genardo Prod Com SRL Craiova, SC Vasteco SRL (apartinand lui Badescu Jr.) si SC Zimex France SRL. Prin circuitul de compensare amintit, acesta a incercat sa stinga obligatiile catre Genardo Prod Com SRL. Valentin Badescu a emis o factura fiscala pentru carne de pui, in valoare de 512 milioane de lei vechi de pe firma lui, Vasteco SRL, catre Genardo SRL. Cum marfa in realitate nu fusese livrata, Genardo SRL a stornat factura. Atunci respectivul a incercat prima cacealma. El a emis un cec fara acoperire, de aceeasi valoare, catre creditoarea sa, Genardo. Aceasta firma, a girat mai departe respectiva fila cec catre o a treia societate fata de care avea la randul ei datorii. Practic Badescu se bagase in mod fictiv in circuitul de compensare cu intentia de a-si stinge datoriile catre firma amintita, precum si catre Zimex France SRL. In mod similar a procedat feciorul directorului domeniului public din Craiova si atunci cand a emis alt ordin de plata, tot fictiv si tot pe cand era in incidenta de plata. Intrand in circuitul de compensare, el a mai emis un cec fara acoperire, de 530,27 milioane de lei, pentru a stinge alte obligatii catre aceleasi societati.
Cecuri false in productie de serie
In timpul audierilor, Valentin Badescu nu a recunoscut faptele sale – si anume – ca in mod constient a emis cele doua file cec neavand disponibil in cont. El a sustinut ca firma sa, Vasteco SRL era in stare de functionare si ca abia ulterior a dat faliment. Nu a putut insa justifica unele "amanunte”, ca de pilda: de ce societatea nu avea disponibil in cont, nici la data emiterii cecurilor si nici mai tarziu, la data scadenta; de ce a emis filele cec fara sa aiba specimen de semnatura in banca. Astfel, procurorii Parchetului judetean Dolj au dispus trimiterea lui Valentin Badescu in judecata sub acuzatia de comitere a infractiunilor de inselaciune cu ordine de plata false, in forma continua si de refuz de a pune la dispozitia organelor de cercetare penala documentele contabile ale firmei.
Badescu spala banii in "familie”
In privinta tunurilor date fostilor sai asociati, Valentin Badescu a scapat basma curata. Pentru toate tunurile de miliarde lei, respectivul a "incasat” doar o amenda administrativa. Tepele date prietenilor, care nu l-au lasat sa dea pe spate cu banii, se ridica la peste opt miliarde de lei vechi. Toti acei bani au fost spalati prin contul sau personal de la BCR Craiova, unde lucreaza sora sa. Dupa ce firma sa Vasteco SRL a falimentat, Tribunalul Dolj a dispus, in 15 februarie a.c., raspunderea materiala pentru partea de pasiv ramasa neacoperita, in suma de aproape 11 miliarde de lei. Banii trebuie sa ajunga din contul debitoarei Vasteco SRL in cele ale firmelor creditoare. Cea mai mare parte din intreaga suma – 5,36 miliarde – o are de primit SC Rokor Trading SRL Craiova, firma lui Adrian Serban Andrei, in schimbul prejudiciului de peste opt miliarde de lei. Acesta a fost coleg de facultate cu Badescu Jr. si prietenul care l-a ajutat sa-si relanseze afacerile atunci cand nu mai erau sperante. Pentru toate acestea, precum si pentru tunurile de peste 15 miliarde de lei, Valentin Badescu s-a ales cu o amenda administrativa de… zece milioane de lei vechi. Procurorul Mihai Stanciu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova, a "muncit” la acel rechizitoriu aproape doi ani, la final Badescu fiind scos de sub urmarire penala si doar amendat… administrativ. Rezolutia a fost comunicata reclamantei Euroxerex SRL – una din multele firme creditoare – abia dupa trei audiente consecutive la prim-procurorul Claudiu Niculescu. Rezolutia a fost contestata la inceputul lunii mai a.c. Cu toate ca raspunsul la contestatie trebuia sa fie comunicat dupa maximum 20 de zile, Claudiu Niculescu nici de data asta nu pare sa aiba vreo apasare. Ca atare, impotriva indolentei parchetarilor craioveni Euroxerex SRL a inaintat o plangere la Judecatoria Craiova, iar impotriva prim-procurorului craiovean – catre Ministerul Justitiei. Reactia "junilor” de la Parchetul local Craiova e pe undeva de inteles. Tatal lui Valentin, Ilie Badescu, dupa vreo 16 ani de domnie la Regie inca se "tine” bine. El si feciorul sau se lauda in anumite medii, spunand ca "finul” Marian Buda, seful sectiei civile a Curtii de Apel Craiova, nu-si lasa nasii la greu niciodata. Si unde mai pui la asta, faptul ca atat primarul Craiovei, cat si cei doi viceprimari vor sa-l "mature” pe nea Ilie de la Regie, dar el nu vrea sa plece… inca.