-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatiunea Borsec, inmormantata de dispute funciare

Statiunea Borsec, inmormantata de dispute funciare

Amplasata intr-un peisaj de poveste, in mijlocul unei paduri de conifere la 26 de kilometri distanta de Toplita, ferita de poluare, statiunea balneara Borsec ar fi putut fi un exemplu de reusita pe piata turismului. Disputele funciare si incoerenta strategiilor propuse de cei care s-au ocupat de soarta turismului autohton in istoria apropiata au transformat statiunea intr-o ruina trista, populata din loc in loc cu gramezi de moloz care in urma cu un deceniu si jumatate aveau forma unor vile cochete.

Apa minerala, atractia principala

Motivul principal care a dus la apariatia statiunii au fost izvoarele bogate de ape minerale din zona. Chiar daca legendele spun ca izvoarele erau cunoscute de pe vremea romanilor, primele atestari cu documente ale utilizarii apelor minerale de la Borsec in scop curativ sunt din 1594. In acele vremuri, apa minerala de la Borsec era transportata in butoaie de stejar pana la Alba Iulia. Ulterior, apa de la Borsec, ambalata in ulcioare din lut astupate, a fost transportata in Transilvania, Ungaria, Moldova si Tara Romaneasca. Primele stabilimente balneare primitive se construiesc in secolul XVIII, iar in ultimii 200 de ani statiunea a inflorit constant.

Vilele, ruinate de retrocedarea intarziata

In acest moment, statiunea, infloritoare in urma cu doar 15 ani, este doar o insiruire de vile daramate sau pe cale sa se prabuseasca, presarate pe marginea unor poteci noroioase care candva erau alei de promenada impecabil asfaltate. Mai multe dintre vile sunt locuite de proprietarii de drept care au reusit sa-si recastige dreptul de proprietate.
In toata aceasta mare de ruine rasar cateva pensiuni cochete, bine ingrijite, cu preturi absolut de neegalat in oricare alta zona turistica. O camera decenta cu doua paturi, cu baie, mobilata cochet, se inchiriaza doar pentru 50 de lei noi pe noapte (pretul urcand doar de revelion la 80 lei). Un pranz costa 10-12 lei, o sticla de apa minerala la minibarul din camera – 1,2-1,5 lei, iar o sticla de bere din acelasi minibar – 1,9 lei noi.
Autoritatile si localnicii recunosc ca starea actuala a statiunii este determinata de esecul privatizarii si de problemele legate de retrocedari. „Principala problema a fost privatizarea nereusita, legata de problema retrocedarilor. Cei care si-au redobandit imobilele nu au avut resursele necesare pentru a le renova si relansa in circuitul turistic. Este vorba si de o lipsa de coerenta din partea celor care au raspuns de soarta turismului”, a apreciat Vaida Valentin, primarul orasului Borsec. Fata de situatia de pana in 1990 cand existau circa 3.000 de locuri de cazare in vile si alte 2-3.000 in casele localnicilor, acum in Borsec mai functioneaza doar opt minipensiuni cu circa 150 de locuri. Autoritatile locale cred insa ca statiunea se va relansa in urmatoarea jumatate de deceniu. „Sunt proiecte atat pentru construirea unor spatii de cazare noi, cat si pentru renovarea unor vile mai vechi”, a mai spus primarul localitatii.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă