De o saptamana, Piata Obor – cea mai mare si cea mai ieftina din Capitala si din tara – este luata cu asalt de bucuresteni. Au fost pregatirile pentru Florii, dar si pentru Pastele catolic, iar acum a inceput „numaratoarea inversa” pentru Pastele ortodox. La venirea de la biserica, in noaptea Invierii, familiile si prietenii vor ciocni oua rosii, painea va fi inlocuita cu cozonac, branza, ceapa si usturoiul verde, ridichile, salata verde, drobul si friptura de miel, stropite cu un pahar sau mai multe cu vin rosu.
Ieri, la primele ore ale diminetii, Mihei Octavian, un barbat aproape de pensionare, care lucreaza aproape de Obor, a intrat in hala de carne. A avut noroc. Cativa ciobani venisera din zona Sibiului cu mai multi iezi, pe care-i vindeau cu 130.000 lei/kg. Hala de carne este plina de mieii adusi in mare parte din Dobrogea.
„Am dat aproape un milion de lei si sunt bucuros ca am incheiat aproape toate pregatirile. Sotia a fost la un supermarket si a cheltuit un milion sase sute de mii pentru ulei, zahar, faina, adica cele necesare de Pasti.. Am fost si la niste rude din Valea Calugareasca, de unde am adus 10 sticle cu vin. Cu drumul, ne va costa Pastele aproape 5 milioane de lei pentru o masa de patru persoane – noi, fiica si ginerele si doi copii mici, unul de aproape trei anisori, iar celalalt de cateva luni – bautor doar de lapte…”.
Carne de miel – „provenienta unica”
Hala Obor este plina de miei, adusi de intermediari din Dobrogea, zona renumita prin calitatea acestei carni. Chiar daca animalele provin din alta parte, vanzatorii scriu mare „provenienta unica”, asa cum majoritatea bucatilor de branza care se vand in aceeasi incinta provin din Sibiu.
Un vanzator imi spune, sub promisiunea „sa ramana intre noi”, ca i-a cumparat de la un cioban din Tulcea, cu 100.000 lei/kg. Mieii au pret unic in Hala Obor – 140.000 lei/kg. Cei mai multi cumparatori prefera insa sa plece cu jumatate de miel, cu o parte din maruntaie si prapurul absolut necesare pentru bors si drob.
Directorul Pietei Obor, Doina Albani, ne spune ca, spre deosebire de anul trecut, cand s-a permis producatorilor sa vanda mieii afara, intr-un spatiu special, acum singurul loc a ramas doar Hala de Carne. Pretul la carnea de miel este in usoara crestere fata de 2005, cand a fost de 135.000 lei/kg.
Mararul, 8.000 lei legaturica
Daca pentru cumpararea mielului gospodinele nu prea au batai de cap, in schimb pentru zarzavaturile traditionale pentru prepararea drobului vor fi unele probleme. Mararul este „regele” verdeturilor. Cateva fire sunt vandute de catre intermediarii traditionali ai pietei cu 8.000 de lei. Legatura de ceapa verde costa 5-6.000 de lei, iar 2-3 fire de usturoi verde costa 6-8.000 de lei. Legatura de leustean si patrunjelul verde se vand cu 3.000 de lei. Spanacul: 15-20.000 de lei/kg.
Scumpire spre weekend
Pana joi, zarzavaturile vor fi mai ieftine, dar ultimele trei zile ale saptamanii vor duce la cresteri incredibile ale preturilor, la fel ca anul trecut.
Cumparaturi mai convenabile, direct de la tarani, se pot face prin negociere directa dis-de-dimineata, cand producatorii isi descarca zarzavaturile din masina. Ceapa, ridichile, salata verde sunt 4.000 de lei/legatura, usturoiul – 5.000 de lei/legatura, iar mararul – 3-5.000 de lei/legatura.
Pretul oualor depinde de marime, de la 2.500-2.800 de lei/bucata.
Din pacate, pentru multi bucuresteni sarbatorile pascale sunt umbrite de afisarea, de cateva zile, a intretinerii la bloc, care de multe ori depaseste 3 milioane de lei…