Adunarea Generala a Actionarilor din ATCOM a fost convocata pentru a adopta documente de mare importanta pentru viitorul cooperativei. Cateva zeci de cooperatori, actuali sau viitori actionari, s-au prezentat, ieri, la atelierul de tricotaje din zona industriala pentru a se pronunta asupra statutului noii cooperative, a altor documente care le vor guverna activitatea si, ceea ce era cel mai important, sa aleaga viitorii membri ai conducerii. Moisi Caliminte, la acea ora inca presedinte al ceea ce mai ramasese dintr-o activitate candva prospera, a preluat conducerea ostilitatilor si a vorbit membrilor AGA despre necesitatea aplicarii noilor reglementari in materie de cooperatie. Pe baze aproape similare celor de pana acum, cooperativa va functiona pana in martie, anul viitor, cand se preconizeaza infiintarea uniunii judetene.
Marele plictis
Ca sa nu poata fi acuzat ca nu i-a pus la curent pe actionari, Moise Caliminte a cerut citirea celor cateva zeci de pagini reprezentand statutul noii structuri ce are la baza tot sistemul cooperatist. Obisnuiti cu vechile practici, nici unul dintre participantii la AGA nu a comentat modalitatea de prezentare. Doar in soapta unii, ceva mai tineri, au spus ca statutul si celelalte documente ar fi trebuit inmanate cooperatorilor cu cateva zile inainte pentru a fi strudiate si, eventual, formulate amendamente. La fel s-a procedat si cu diferitele regulamente a caror citire a umplut trei ore. Membrii AGA nu au avut nimic de comentat nici cand a venit vorba despre salariile celor din productie, a caror plata inceteaza daca nu exista materiile prime sau materialele necesare. Nici unuia dintre ei nu i-a trecut prin cap ca aprovizionarea nu trebuie sa ii priveasca atat timp cat exista o persoana desemnata sa se ocupe de asa ceva. La insistentele lui Moise Caliminte oamenii au votat ca indemnizatiile membrilor consiliului de administratie sa fie de un milion de lei, data fiind „responsabilitatea uriasa” ce cade (de la Caliminte citire!) pe umerii celor care au grija de viata cooperativei. Generozitatea presedintelui s-a extins si asupra membrilor comisiei de cenzori care, in urma votului, vor primi lunar, in functie de pregatire, intre 2,5 si 3,5 milioane de lei.
Vlad Radu, noul presedinte
Dupa ce s-a tot amanat, sub diferite pretexte, a venit, in sfarsit, randul punctului de pe ordinea de zi privind alegerea noii conduceri a cooperativei. Moisi Caliminte a tot incercat sa „smulga” din gura cooperatorilor propunerea sa pentru functia de presedinte, pe care a ocupat-o ani multi si fericiti, de pe urma careia incasa, in fiecare luna, peste 20 de milioane de lei. Nici unul dintre cooperatori nu a cazut in plasa intinsa de Caliminte, care nu s-a numarat nici printre cei propusi pentru a face parte din Consiliul de Administratie. Din mai multe guri s-a auzit un singur nume, cel al actualului contabil-sef, Radu Vlad, propus de cooperatori pentru a prelua conducerea. Nici vicepresedintele cooperativei, Ion Voican, nu a scapat de emotii. Mainile i-au tremurat cand a citit multimea de regulamente pe care trebuie sa le respecte cooperatorii, dar s-a numarat printre cei propusi pentru un loc in CA. Oamenii au incredere ca noua conducere va gospodari mai bine banii cu care fiecare dintre ei a contribuit la capitalul social si spera ca, in sfarsit, sa primeasca dividende la fiecare sfarsit de an ca urmare a bunei gestiuni a activitatii cooperativei.