-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialAjutoare pentru cumpararea centralelor termice si arzatoarelor

Ajutoare pentru cumpararea centralelor termice si arzatoarelor

Dupa publicarea in Monitorul Oficial din 25 octombrie a Normelor metodologice de aplicare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse la achizitionarea de centrale termice sau arzatoare, Directia Muncii a fost asaltata de bucurestenii care doreau informatii. Valeriu Voinicu, director adjunct la Directia de Munca, Solidaritate sociala si Familie Bucuresti, ne-a spus ca solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa faca mai multe drumuri pentru a depune toate actele necesare.

Directorul Voinicu ne-a spus ca, deocamdata, Directia de Munca pune la dispozitia solicitantilor, gratuit, formularul tipizat pentru solicitarea ajutorului. „Autoritatea Nationala ne-a transmis o lista cu sase firme autorizate in Bucuresti, pentru montarea centralelor si arzatoarelor, dar pana acum nici una nu a venit la Directia Muncii sa incheie o conventie, asa cum prevad Normele metodologice. Doar dupa aceea solicitantii de ajutoare pot merge la acestea pentru a obtine proiectul de executie”, a mentionat domnul Voinicu. Acesta a precizat ca dupa depunerea tuturor actelor necesare la Directia Muncii, solicitantilor li se va efectua la domiciliu o ancheta sociala pentru a se dovedi ca se incadreaza in conditiile puse de OUG 91/2005 privind instituirea Programului de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale.
In situatia in care din datele inscrise de catre solicitant in cererea si declaratia pe proprie raspundere rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de ordonanta de urgenta, ancheta sociala nu se mai efectueaza.
Dupa ce a facut mai multe drumuri – la Directia Muncii – la firma autorizata, cu care DMSSF a incheiat conventia, la Distrigaz, apoi din nou la Directia Muncii, solicitantul asteapta sa primeasca Decizia de aprobare a dreptului la ajutorul banesc, insotita de bonul sau, dupa caz, bonurile valorice corespunzatoare tipului de echipament de incalzire. Titularii ajutoarelor achita la firmele autorizate contravaloarea facturii privind achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a centralei termice individuale sau, dupa caz, achizitionarea si montarea arzatoarelor automate prin bonuri valorice si diferenta in numerar.
Asadar, deocamdata, solicitantii pot obtine doar formularul tipizat – Cerere si Declaratie pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului banesc, la DMSSF – str. Pr. Galeriu (fosta Venerei) nr. 6, sector 2, luni, miercuri si joi intre orele 9-15, tel. 210.72.45.
Solicitantii trebuie sa realizeze un venit mediu net, pe membru de familie, de pana la nivelul salariului minim pe economie, adica 3.100.000 lei. Prin membri de familie se inteleg si persoanele intre care nu exista nici un grad de rudenie, dar locuiesc impreuna, sunt inscrise in cartea de imobil si sunt luate in calcul la plata intretinerii locuintei. Daca indeplineste aceasta conditie esentiala, solicitantul care doreste sa achizitioneze o centrala termica proprie sau arzatoare automate pentru incalzirea cu gaze a cel mult trei sobe de teracota va primi ajutorul sub forma bonurilor valorice in cuantum de 10 milioane lei pentru centrala si cate 2 milioane de lei pentru un arzator. Dar dupa ce prezinta la Directia de Munca – sediul din str. Pr. Galeriu nr. 6, sector 2 – dovada ca este titular de contract pentru incalzirea cu gaze, are sobe de teracota – in cazul arzatoarelor – prezinta un proiect de la o firma autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, precum si Acordul Distrigaz ca poate sa monteze centrala termica.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă