18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCastro are Parkinson?

Castro are Parkinson?

CIA a analizat cele mai recente aparitii publice ale lui Fidel Castro si a conchis, pe baza mai multor materiale, ca dictatorul de la Havana ar prezenta simptomele maladiei Parkinson, a informat Associated Press, care citeaza surse guvernamentale americane.
Nu este limpede ce anume i-a condus pe analistii CIA sa ajunga la aceasta concluzie. Printre simptomele enumerate se numara faptul ca El Lider Maximo se misca cu greutate si cam teapan in ultimul timp, aspecte tipice pentru Parkinson. Pe de alta parte, mai intai, aceleasi simptome sunt comune batranetii, iar Castro este un om care se apropie de 80 de ani si, apoi, postura amintita s-a accentuat dupa ce, anul trecut, a cazut gramada de pe un podium si s-a ranit la genunchi si la brat. Cel mai important simptom al bolii, tremurul membrelor si capului – atat de evidente la Papa Ioan Paul al II-lea sau la Muhammad Ali – la Castro lipsesc.
Speculatiile pe tema sanatatii lui Castro sunt un sport popular in Langley, Virginia. De-a lungul anilor s-a spus ca Fidel are cancer sau ca a suferit unul sau mai multe atacuri cerebrale, zvonuri care au aprins imediat sperantele milioanelor de cubanezi refugiati in Florida. Oficialitatile de la Havana au negat intotdeauna ca Fidel Castro ar avea vreo boala cronica si au declarat ca „se afla intr-o stare excelenta”. Dar cine sta sa creada ce declara oficialitatile de la Havana?
Exista insa o serie de indicii ca omul este inca in putere. Pe la inceputul anului aparea aproape zilnic in celebrele emisiuni de televiziune „Castro one man show' in care vorbea timp de ore cu poporul fara sa dea semne de oboseala. De asemenea, Associated Press il citeaza pe guvernatorul statului Nebraska, Dave Heineman, care afirma ca in august, la o receptie in Havana, s-a intretinut cu Castro timp de patru ore si au stat in picioare tot timpul. In septembrie, Castro a fost in Jamaica, unde a lansat, impreuna cu amicul sau din Venezuela, Hugo Chavez, un proiect economic.
Fidel Castro domneste in Cuba de 47 de ani ca Stefan cel Mare si asta incepe sa se vada. Nu s-a dus la summit-ul ibero-american din Spania si a preferat sa-si trimita vicepresedintele in zonele devastate de uraganul Wilma, lucru neobisnuit pentru el.
Cert este ca varsta si slabiciunea lui Fidel ridica serios problema succesiunii la tron. Favoritul tuturor Ð atat al lui Castro, cat si al CIA Ð este fratele sau mai mic, Raul, excelent plasat din functia de ministru al apararii. „Mai mic” este insa un fel de-a spune pentru ca Raul are si el 74 de ani. O succesiune dinastica de tip saudit nu este insa posibila in Cuba pentru ca nu sunt suficienti frati Castro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă