Senatorii Coalitiei dovedesc pe zi ce trece ca nu se pot mobiliza pentru a contrabalansa majoritatea fragila pe care o au si pentru a sustine proiectele de lege pe care Guvernul Tariceanu le trimite in Parlament. Asa s-a intamplat si in sedinta de plen de ieri, cand nu mai putin de patru proiecte initiate de Executiv au „cazut” la vot din cauza absentelor numeroase.
Absenteismul, transformat in obisnuinta
Senatorii si-au facut un adevarat obicei din a chiuli de la lucrari. Iar cei care catadicsesc sa vina totusi la sedinte se asaza in banci cu cel putin o ora intarziere. Asa s-a intamplat si ieri. In loc sa inceapa la ora 9.00 dimineata, dezbaterile „s-au pornit” de-abia pe la 10.00. Erau in sala 82 de senatori, din totalul de 137. Si nici cei prezenti nu au venit cu chef de munca, ci cu chef de bascalie. „Ii multumim Divinitatii ca ne-a dat un asemenea coleg”, s-a apucat senatorul liberal Puiu Hasotti sa-l „gratuleze” pe peremistul Gheorghe Funar. „Elogiile”, continuate timp de cateva minute, au fost urmate, bineinteles, de replica senatorului PRM, in ajutorul caruia au sarit si colegii de partid. S-a mai vorbit despre „lichelism”, „glume de prost gust” si „simtul ridicolului”, inainte de a se trece la dezbaterile propriu-zise. Toata aceasta lalaiala, in conditiile in care pe ordinea de zi figurau peste 60 de proiecte de legi.
„Misiune imposibila”
Punctul culminant al sedintei s-a inregistrat, insa, odata cu trecerea la proiectele de legi organice. Potrivit reglementarilor, acestea trebuie sa primeasca 69 de voturi pentru a fi adoptate. Misiune cu adevarat imposibila pentru senatorii Coalitiei, ale caror banci erau mai mult goale. Alaturi de euro-observatori si parlamentarii-ministri au lipsit si alti senatori ai Puterii. Nici macar Radu Berceanu, aspirantul la sefia Senatului, sau Dan Voiculescu, presedintele PC, nu au binevoit sa participe, desi miza sedintei era bine cunoscuta. Mai ales ca se stia ca opozitia nu va sustine proiectele Guvernului. Din contra chiar, pesedistii si peremistii au profitat de situatie, luandu-i peste picior pe reprezentantii Puterii. De exemplu, proiectul de lege privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Acesta a „cazut” din cauza a opt voturi lipsa, desi raportul Comisiei juridice a trecut detasat.
Un alt proiect important care s-a „impiedicat” la Senat din cauza absenteismului a fost cel care modifica Legea privind statutul politistului. Proiectul, catalogat drept prioritate a Guvernului, a fost respins, cu toate ca fusese adoptat de Camera Deputatilor. Initiativa Cabinetului Tariceanu si-a gasit „sfarsitul” din cauza a… doua voturi lipsa.
Combaterea coruptiei, „picata” prin chiul
Printre proiectele respinse din cauza absenteismului senatorilor Puterii s-a numarat si cel referitor la investigatorii sub acoperire, care introducea „testele de integritate” pentru functionarii publici.
Actul normativ avea o importanta deosebita in contextul luptei impotriva coruptiei si al cartonaselor rosii aratate iarasi Romaniei in ultimul raport de tara. Toate acestea au contat insa prea putin pentru reprezentantii Coalitiei, intrucat proiectul a „cazut” tot din cauza a doua voturi lipsa. S-au inregistrat doar 67 „pentru”, fata de cele 69 necesare!
In aceste conditii, cum sa nu jubileze opozitia si sa zica, precum nea Nicu Vacaroiu, „asta-i viata”?