12.6 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialPelerinaj la sfintele moaste ale PNL

Pelerinaj la sfintele moaste ale PNL

Agitatia starnita in filialele ardelene ale PNL de lansarea Platformei lui Theodor Stolojan seamana cu framantarile starnite in burgurile medievale de predicarea unei cruciade impotriva catarilor ori albigenzilor. Sigur, putini mai stiu ce reprezentau sectele catarilor si albigenzilor, pentru ca ele au fost ingropate in manualele de istorie.
Tot acolo pare sa fie si viitorul PNL. Si asta, pentru ca liberalii aplica cu frenezie reteta dezintegrarii brevetata de PNTCD. In urma cu doi ani, tot pe o asemenea vreme friguroasa, liberalii il purtau pe Theodor Stolojan din filiala in filiala si din catun in catun, intocmai ca pe sfintele moaste.
Pe atunci, fostul premier nu devenise inamicul public numarul unu al liberalismului. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar cei mai infocati suporteri ai lui Stolojan au devenit cei mai inversunati dusmani ai acestuia. Numai ca liderii filialelor, versati in masinatiunile de culise cu miros de petrol, nu prea stiu cum sa le explice tinerilor care au inghetat in strada, si in anul 2000, si in 2004, ca sa stranga semnaturi pentru sustinerea candidaturii lui Theodor Stolojan la Presedintia Romaniei, ca acest om a devenit o simpla unealta in mainile celor care vor sa distruga partidul.
Aici am dat un citat aproximativ din comunicatul semnat, luni, de sefii filialelor PNL din Transilvania si Banat. Adica, tocmai de acei politicieni care s-au strans acum cinci ani in statiunea clujeana Belis ca sa forteze instalarea lui Stolojan in fruntea partidului.
Aceasta situatie poate provoca o adevarata schizofrenie politica in interiorul Partidului National Liberal, ceea ce poate duce la implozia acestuia. Situatia este cu atat mai grava, cu cat liberalii nici macar nu au un fief al lor, care sa le asigure supravietuirea, asa cum s-a intamplat cu Banatul in cazul PNTCD.
In Transilvania, intotdeauna liberalii au fost musafiri. Si in perioada interbelica, ardelenii votau cu PNT-ul lui Iuliu Maniu. Dupa Revolutia din 1989, Transilvania si-a pastrat optiunea de dreapta, iar voturile ardelenilor au continuat sa curga spre taranisti, pana in momentul in care au inceput excluderile si anatemizarile reciproce din acest partid.
Dupa un scurt moment de nauceala, cel din anul 2000, ardelenii au inceput sa voteze cu PD. Liberalii au castigat alegerile in Transilvania doar pe alocuri, cum se zice la rubrica meteo. In sudul si in estul tarii, PSD este partidul cu cele mai bine consolidate fiefuri. Asa ca acum PNL seamana cu o familie care a ramas fara casa dupa ce a girat cu ea creditul acordat de electorat, dar care se afiseaza la un restaurant scump, ca sa pastreze aparentele.
Numai ca urmeaza nota de plata, iar incaierarea in care s-au prins liderii liberalilor nu va face decat sa sporeasca datoria, pentru ca si oalele pe care si le sparg de capete sefii liberalilor trebuie platite de partid.
Ce urmeaza mai departe? Alegerile, care ar putea scoate PNL in afara Parlamentului, daca liberalii vor continua sa se vaneze reciproc.

Cele mai citite

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Scor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: DA 50,08% și NU 49,92%

La referendum alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Până în această dimineață, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă