16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCosmarul familiei Romano

Cosmarul familiei Romano

Intre cei 20 de studenti raniti in atacul de la Colegiul Dawson din Montreal se afla si trei tineri de origine romana, a confirmat consulul general al Romaniei la Montreal, Bogdan Bucur. El a subliniat insa ca legislatia canadiana nu ii permite sa faca public numele celor trei fara acordul familiilor.

Consulul Bogdan Bucur a declarat doar ca unul dintre romani a fost externat inca de joi, un altul este in afara oricarui pericol, iar al treilea este in stare critica, dar a fost stabilizat, medicii apreciind ca are mari sanse de recuperare.
Neoficial, s-a aflat insa ca doi dintre ranitii romani sunt frati, Mihai (19 ani) si Catalin Romano (18 ani). Mihai a fost ranit la picior si se simte bine, intentionand chiar sa revina la cursuri saptamana aceasta. Catalin a fost insa ranit grav, la abdomen.

Marturia lui Mihai

Cotidianul canadian „La Presse” a publicat in editia electronica de sambata marturia lui Mihai, care este angajat sa livreze acest ziar. „Atacatorul a deschis focul mai intai in exterior. Mi-am strans picioarele la piept in momentul in care am auzit primele focuri de arma. Atacatorul s-a intors cu fata spre mine, apoi m-a ochit. (…) La inceput, am crezut ca nu am patit nimic. Nu simteam nici o durere. Mai tarziu am vazut ca am blugii plini de sange si nu imi mai simteam picioarele”. Tanarul a reusit sa fuga impreuna cu un alt coleg, pana la o statie de metrou din apropiere, unde s-a ascuns dupa un zid. Agentul de la metrou a chemat o ambulanta, dar Mihai a fost luat de acolo abia dupa 35 sau 40 de minute, pentru ca erau multe alte cazuri mai grave. Abia cand a ajuns la spital a aflat ca si fratele lui, Catalin, a fost ranit si era in stare grava, fiind supus unei interventii chirurgicale si apoi internat la terapie intensiva. Mihai spune ca l-a vazut pe fratele lui si chiar au schimbat cateva cuvinte: „L-am intrebat cum se simte. Mi-a raspuns: Ia ghiceste! Apoi l-am intrebat de cate gloante a fost lovit si mi-a spus ca de unul singur”.
Tatal baietilor, Gabriel Romano, povesteste ca a trecut prin clipe de cosmar cand a aflat despre atacul petrecut la colegiul in care invatau cei doi fii: „Ma aflam la munca, la Port-Cartier, in momentul in care sotia mea mi-a dat telefon. Am deschis imediat televizorul si am aflat ce se petrecuse. Ma aflam la cateva sute de kilometri de Montreal si am auzit ca a avut loc un schimb de focuri de arma la colegiul unde invatau cei doi fii ai mei. Si trebuie sa va spun ca, inainte de a veni aici, impreuna cu familia, in 2002, Ambasada Canadei din Romania imi daduse asigurari ca nu exista nici un loc mai sigur!” Mihai Romano vrea sa revina cat mai repede la cursuri, dar a declarat pentru „La Presse” ca s-ar putea sa se inscrie la alt colegiu. „Nu stiu cum voi reactiona la gandul ca voi frecventa din nou Colegiul Dawson”, a spus el.

Socul persista
la Montreal

Atacul de miercuri, in care o studenta in varsta de 18 ani, Anastasia DeSousa, a fost ucisa si alti 19 tineri au fost raniti, a socat opinia publica din Montreal si din intreaga Canada.
Atacatorul, Kimveer Singh, in varsta de 25 de ani, a intrat in cladirea colegiului tragand focuri de arma. S-a indreptat spre sala de mese, aglomerata la ora pranzului (momentul ales pentru atac). Singh a murit si el, impuscat. Primele stiri anuntau ca acesta a fost impuscat de politisti, dar politia a precizat ca atacatorul a indreptat asupra sa propria arma, dupa ce fortele de ordine au deschis focul.
Autoritatile canadiene spun ca tanarul era bolnav psihic, dar mama lui sustine ca acesta era perfect normal si ca nu i s-a parut ca ar fi ceva ciudat in interesul lui pentru armele de foc, care era doar „un sport, un hobby”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă