15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFestivalul International "Rose of Tralee"

Festivalul International "Rose of Tralee”

In perioada 18-22 august se desfasoara Festivalul International "Rose of Tralee” in Irlanda, fapt ce atrage anual mii de vizitatori din intreaga lume.
In aceste zile, participantii se pot bucura de divertisment in aer liber, parade, teatru, muzica live, festivitati si focuri de artificii, concerte si, bineinteles, nelipsita prezentare de moda. Saptamana culmineaza cu desemnarea reprezentantei "Rose of Tralee”, transmisa in direct de televiziunea locala. Castigatoarele la nivel national participa la selectia internationala in speranta dobandirii titlului suprem "Trandafirul din Tralee” (Rose of Tralee). Astfel, competitia reuneste participante din Marea Britanie, America, Canada, Australia, Luxemburg si, bineinteles, Irlanda.
Denumirea festivalului provine de la titlul cantecului "The Rose of Tralee”, al lui William Mulchinock, un negustor bogat din secolul XIX, indragostit de o doica, Mary O'Connor, nascuta in Tralee. Din cauza diferentei sociale, cei doi nu s-au putut casatori. William a parasit tara pentru cativa ani, iar la intoarcere a aflat ca Mary murise de tuberculoza. Atunci a scris acest cantec, in incercarea de a gasi o modalitate prin care sa-si exprime suferinta.
Festivalul din zilele noastre provine de la Carnavalul din Tralee, eveniment anual care si-a pierdut farmecul o data cu cresterea ingri-joratoare a emigratiei in perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial. In 1958, un grup de oameni de afaceri din oras a hotarat sa redefineasca festivalul in speranta incurajarii turismului.
Initial, a fost propusa denumirea "Festivalul din Tralee”, apoi a fost sugerat "Festivalul din Kerry”. Abia in 1970 editorul publicatiei "The Kerryman Newspaper”, Seamus McConville, a propus denumirea "Festivalul International Rose of Tralee”, sustinand ca in acest fel se reflecta cel mai bine legatura dintre cantec si eveniment.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă