Primariile din judetul Bistrita-Nasaud mai au de emis aproape 4.000 de titluri de proprietate. Subprefectul Gheorghe Tuta a declarat ca aplicarea legilor fondului funciar a devenit o prioritate zero pentru institutia pe care o reprezinta, intrucat aproape sase la suta din persoanele indreptatite sa primeasca terenuri agricole sau forestiere inca mai asteapta titlurile de proprietate din partea comisiilor locale.
„Sunt unele comune care anul acesta nu au emis nici un titlu de proprietate, ceea ce inseamna ca aceste comisii nu au facut nimic. Am monitorizat pana acum peste 10 astfel de situatii ale unor administratii locale care, desi au validat suprafetele respective, nu le-au emis oamenilor titlurile. Nu stiu ce s-a intamplat. Vom trimite juristii nostri in teritoriu sa vedem de ce s-a ajuns in aceasta situatie”, a spus subprefectul.
Potrivit sursei citate, in judet trebuie sa fie emise 69.986 de titluri de proprietate, din care 49.893 pentru terenuri agricole si 20.093 pentru terenuri forestiere. Suprafata totala cu care autoritatile trebuie sa-i puna in posesie pe fostii proprietari este de 255.614 hectare. Pana in prezent, peste 2.000 de cereri au fost validate pentru a primi despagubiri aferente unei suprafete de 3.384 de hectare de teren agricol, iar Prefectura a dispus ca tuturor celor indreptatiti sa le fie acordate terenuri fie din averea Agentiei Domeniilor Statului, fie din proprietatea comunelor, fie a Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Bistrita.
Pana in prezent au fost emise in total 66.050 de titluri pentru 220.256 de hectare de teren agricol si forestier si au mai ramas de emis 3.936 de titluri. „Legea ne obliga ca, in termen de 45 de zile de la validare, sa emitem si titlul de proprietate. Pentru a rezolva aceasta problema am organizat la nivelul Prefecturii un comitet de urgenta care va solutiona cazurile mentionate”, a mai afirmat Tuta.
La randul sau, prefectul judetului, Szilagyi Ioan, a declarat ca in opinia sa au fost emise titluri de proprietate si persoanelor care nu aveau acest drept, motiv pentru care multe primarii anunta acum ca nu mai au teren pe care sa-l dea celor care au dreptul la despagubiri in natura.
„Odata atribuit un titlu de proprietate, el nu mai poate fi luat inapoi, dar acest lucru nu inseamna ca nu s-au facut numeroase abuzuri si ca cineva va trebui sa raspunda pentru ele”, a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Prefectura a convocat, joi, toti primarii si secretarii din judet la o dezbatere pe tema aplicarii legilor fondului funciar. Cu acest prilej, specialistii institutiei vor oferi consultanta de specialitate functionarilor care primesc cereri de retrocedare si solutioneaza dosare.