2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialBernard Houliat, un francez din Bucovina

Bernard Houliat, un francez din Bucovina

Noul director al Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca este Bernard Houliat, fostul sef al organizatiei internationale „Operation Villages Roumaines”. El isi va lua postul in primire la inceputul lunii septembrie, odata cu deschiderea institutiei dupa vacanta de vara.
Houliat ii succede in functie lui Manuele Debrinay-Rizos, vechea directoare a Centrului Cultural Francez, care din toamna va pleca la Plovdiv, unde va prelua scaunul de presedinte al retelei centrelor „Alliance Francaise” din Bulgaria. Noul director locuieste de mai bine de 15 ani in Romania, la Sucevita, unde este casatorit cu o bucovineanca.

Poetul-voiajor

Houliat este de formatiune filolog, iar presa franceza il considera un poet-voiajor, un neobosit calator pe drumurile Romaniei, un cautator al autenticului din Maramuresul voievodal sau originala Bucovina, pana la satrele de tigani sau vechile hanuri din Vechiul Regat, ori in Delta Dunarii, pierdut printre satele cu lipoveni.
Decat ca poet este mai mult cunoscut ca un specialist al Europei Orientale si al culturii comunitatilor de rromi, despre care a scris doua carti: „Tigani in Romania” (in colaborare cu Antoine Schneck) si „Romania, o mica fericire”, ilustrate cu fotografii facute de Pierre Soissons. Pe langa o serie de articole despre meleagurile romanesti publicate in Franta, Houliat este, totodata, si autorul ghidului albastru despre tara noastra, „Evasion sur la Roumanie” (Sa descoperim Romania), aparut sub egida grupului editorial „Hachette”, in editie trilingva, franceza, engleza si germana. Lucrarea este prima de acest gen despre tara noastra realizata profesionist si la nivel european.

Indragostit de Romania

De asemenea, Bernard Houliat povesteste, in paginile ghidului, nu numai despre muntii, dealurile si campiile tarii, ci si despre cateva repere istorice. „Vlad, alias Dracula: istoria romana calomniata” este titlul unui capitol pe care autorul i-l consacrarea domnitorului valah din secolul XVI, „un erou al istoriei romanesti, care a devenit subiectul unui cult indoielnic si planetar, sursa unui comert a carui insuportabila vulgaritate insulta Romania”. Pentru omul de cultura francez, tara de la nord de Dunare este ca o femeie: „umana, senzuala si excesiva, dar adesea prea putin cunoscuta”.
„Romania este frumoasa prin complexitatea ei. La intersectia dintre invaziile si imperiile care au scris istoria Europei centrale si orientale, poporul roman si-a pastrat identitatea si a armonizat diferite culturi. Este, inainte de toate, un taram al inteligentei si al vechii civilizatii”, dupa cum reiese din prefata ghidului.

Decorat cu „Steaua Romaniei”

De mentionat ca Bernard Houliat a fost mai multi ani si directorul organizatiei internationale „Operation Villages Roumaines”. La 24 septembrie 1999, presedintele de atunci al tarii noastre, Emil Constantinescu, l-a decorat cu „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler, impreuna cu o alte personalitati franceze, precum Bernard Kouchner, fost secretar de stat pentru actiuni umanitare, Danielle Mitterand, membru fondator al Organizatiei „Amitie Partage” sau Nadine Outin, director la Observatorul European al Dezvoltarii Copilului.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă