Schimbarea modului de viata poate imbunatati conceptia asupra bolilor oncologice. Alimentatia cu un continut scazut de grasimi si lipsa alcoolului scad riscul reaparitiei cancerului de san. Conform unui studiu al cercetatorilor americani, supravietuitoarele cancerului de san aflate la postmenopauza si care au redus grasimile din hrana lor au constatat diminuarea riscului de reaparitie a tumorii. In cadrul acestui studiu au participat circa 2.400 de femei cu cancer de san in stadiu incipient. Cele care au urmat o dieta fara grasimi au fost cu o patrime mai putin predispuse la o recidiva a bolii in decurs de cinci ani, spre deosebire de celelalte. Grasimile din hrana au fost asociate cu cateva din cele mai comune forme de cancer, inclusiv cancerele de san, colon si prostata. Cercetatorul american Rowan T. Chebowski de la Centrul Medical Harbor UCLA din Los Angeles subliniaza ca schimbarile de dieta pot preveni reaparitia cancerului. Limitarea consumului de grasimi si a numarului de calorii apare ca o strategie de micsorare a riscului aparitiei unor forme de cancer. Persoanele care consuma cantitati mari de carne bogata in grasimi si calorii prezinta un risc de aparitie a afectiunii. La fiecare trei luni cele 2.437 de femei, cu varste cuprinse intre 48 si 75 de ani, au primit indrumari generale privind dieta. In jur de o mie de femei au fost supuse unui program de nutritie intensiv, care a inclus opt sedinte cu un medic dietetician in fiecare saptamana, urmate de vizite trimestriale. Dieteticianul le-a intrebat pe paciente amanunte despre hrana lor, invatandu-le despre alimentele care contin grasimi, cantitatea de grasimi din aceste alimente si cum sa calculeze gramajul lor. Scopul a fost sa reduca grasimile din hrana la cel mult 20% din caloriile totale consumate zilnic. La cinci ani mai putin de 10% din cei care au urmat dieta au suferit o revenire a cancerului de san, in timp ce 12% dintre femeile care au continuat cu hrana obisnuita s-au confruntat cu o revenire a bolii. S-a demonstrat reducerea cu 24% a riscului de reaparitie a maladiei. De asemenea, conform unui alt studiu, alcoolul consumat zilnic poate creste riscul aparitiei cancerului. Cu cat consumul de alcool este mai regulat cu atat este mai mare acest risc, a subliniat un cercetator american in cadrul Institutului de Cancer Dana Farber din Boston. Explicatia ar fi aceea ca alcoolul poate schimba modul in care organismul sintetizeaza estrogenul si multe forme de cancer sunt alimentate de acest hormon. Pentru prevenirea cancerului de san, medicii sfatuiesc femeile sa duca o viata sanatoasa, cu o dieta corespunzatoare, sa faca exercitii fizice, sa evite fumatul si alcoolul. In Romania in fiecare an apar 5.000 de noi cazuri de cancer iar 2.900 de femei mor. Doua treimi din bolnave se prezinta la medic in studii avansate de boala iar peste jumatate sunt tratate chirurgical. Cele doua studii au fost citate de Fundatia Renasterea.