15.2 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialPanoramic transilvano-banatean

Panoramic transilvano-banatean

Ion Medoia si Florian Gadea
l Turda intr-un volum. A vazut lumina tiparului volumul „Turda – leagan de civilizatie romaneasca”, semnat de prof. Valentin Visinescu. Lucrarea este alcatuita din doua parti: istorie (17 capitole) si cultura (16 capitole). In paginile cartii sunt prezentate trecutul si prezentul unei asezari care a jucat un rol deosebit in istoria tarii noastre.
l Cultura ecologica. Medicul Nicolae Romulus Daramus, din Cluj-Napoca, a publicat un nou volum dedicat mediului, intitulat simbolic „Dregatoria cartitelor”. Autorul este si realizatorul unor documentare despre mediu, dintre care „Ochii tristi ai naturii” a fost premiat la Londra. Legat de preocuparile privind conservarea mediului, autorul a emis si o reflectie interesanta: „Romania are viteza ei: cea a prostiei profunde”.
l Renasterea. „Un secol de Renastere (1450-1550)” este genericul unei suite de conferinte initiate la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca de Asociatia culturala „Noua Acropola”.
l Opereta. „Sylvia de Kalman” a fost repusa pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca intr-o conceptie regizorala semnata de Venczel Attila. Dirijor este Incze Katalin.
l Premiera. Nationalul din Cluj-Napoca, in colaborare cu Teatru Imposibil, a prezentat, duminica seara, in premiera, spectacolul „Duelul” de Dumitru Crudu, in regia lui Cristean Nedea. Interpreti au fost Ruslan Barlea si Calin Hero.
l Spectacol de teatru. „Oedip rege”, de Sofocle, este spectacolul pe care Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca il prezinta, vineri, in regia lui Mihai Maniutiu si scenografia lui Cristean Rusu. Este, de fapt, o adaptare realizata de Viski Andras.
l Medalion Mozart. Acest eveniment va avea loc joi, la ora 19.00, in Sala „Ion Vidu” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Remus Georgescu, solisti fiind pianistul Stefan Arnold din Austria, soprana Oana Farcas, mezzosporana Cosmina Dancu, tenorul Zsolt Barabasi si basul Mihai Sambotan. In program figureaza Concertul pentru pian si orchestra nr. 14 in Mi Bemol major si Requiem.
l „Atent”. Asa se chema noua publicatie editata de nationalul timisorean, menita a fi o tribuna pentru relansarea teatrului. Lansarea a fost prilejuita de premiera spectacolului „Autobahn” de Neil LaBute, pusa in scena de Radu Apostol.
l Un spectacol folcloric va avea loc, astazi, la Lugoj cand, la ora 19.00, Ansamblul „Lugojana” il va prezenta pe scena Teatrului „Traian Grozavescu” din localitate.
l „Ressurection”. Acesta este genericul sub care artistul plastic Valeriu Sepi a inaugurat, la Galeria „Helios” din Timisoara, o expozitie de pictura si desen. Originar din orasul de pe Bega, artistul traieste astazi la Singapore.
l Distinctie. Scriitorul timisorean Adrian Dinu Rachieru a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumul sau „Mutumania”. De asemenea, la Simpozionul International „Nichita Stanescu”, care a avut loc recent la Casa Limbii romane din Bucuresti, a fost distins cu Premiul Criticii.
l Parteneriat. Teatrul „Ioan Slavici” din Arad a incheiat un parteneriat de colaborare cu Teatrul National din orasul ungar Pecs, Consiliul Local alocand, in acest sens, suma de circa 48.000 RON. Potrivit intelegerii, artistii aradeni se vor deplasa la Pecs, in luna septembrie, unde vor sustine o reprezentatie cu spectacolul „Gara de Vest”.

Cele mai citite

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă