18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialConsiliul Judetean Caras-Severin investeste in cultura

Consiliul Judetean Caras-Severin investeste in cultura

Doua monumente de patrimoniu vor fi reabilitate prin grija Consiliului Judetean Caras-Severin. Este vorba de Cinematograful Cultural din Resita si Muzeul Regimentului de Granita din Caransebes.
Cinematograful Cultural este unul dintre cele mai vechi cladiri din municipiu, Resita insasi fiind un oras nou, cu o istorie de aproximativ 200 de ani. De la inceput de cand a fost construita, prin anul 1900, imobilul a avut destinatie precisa, aceea de Palat Cultural. Banii pentru constructia acestuia au fost stransi de o asociatie formata din cei mai de vaza oameni ai Resitei la acea data.
Dupa nationalizare, in sediul Palatului a functionat Cinematograful Cultural. In urma cu 2 ani, urmasii celor care au construit Palatul Cultural constituiti in Asociatia Culturala Resita Romana, au revendicat si castigat dreptul de proprietate asupra cladirii. Ajunsi in posesia imobilului, acestia s-au vazut in imposibilitatea de a-l intretine, astfel ca in scurt timp risca sa ajunga o ruina.
In aceste conditii, CJ a intervenit si incheiat un contract de comodat, iar dupa restaurare aici va functiona Teatrul „G. A. Petculescu”, institutie subordonata Consiliului Judetean si care in prezent este chirias in Casa de Cultura a Sindicatelor.
Totodata, cladirea care adaposteste Muzeul Regimentului de Granita din Caransebes are o vechime de peste 200 de ani si a fost sediul Garnizoanei Militare din oras. La fel ca si Palatul Cultural din Resita, imobilul necesita reparatii urgente.
Presedintele Consiliului Judetean, Sorin Frunzaverde, estimeaza ca va investi aici 20 de miliarde lei vechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă