11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Sprijin pentru cultivatorii vitei-de-vie

In M.O. al Romaniei nr. 311 din 16 aprilie 2006 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U. a Guvernului nr. 20/2006 privind sprijinul direct al statului acordat producatorilor agricoli din sectorul vegetal in anul 2006. Conform acestui ordin, sprijinul direct pentru cultura vitei-de-vie in anul 2006 se acorda prin atribuirea de bonuri valorice in suma de 200 lei/ha, intr-o singura etapa, pentru achizitionarea de pesticide pentru combaterea bolilor. Pentru vita-de-vie din soiuri nobile se acorda suplimentar si o plata in lei, in valoare de 410/ha, intr-o singura etapa. Beneficiarii sprijinului direct sunt producatorii agricoli care detin si exploateaza suprafetele cul-tivate cu vita-de-vie cu soiuri nobile pentru suprafete de minim 0,1 ha inclusiv, inscrise in Registrul plantatiilor viticole.
Documentele care fac dovada platii arendei/redeventei sau a altor obligatii contractuale legate de folosinta terenului sunt: copie de pe borderoul de plata a arendei/adeverinta de la Agentia Domeniilor Statului sau de pe alte documente doveditoare, dupa caz. Bonurile valorice sunt valabile pana la data de 30 august 2006 inclusiv.

Inspectii la navele de pasageri de mare viteza

Ordinul 389 dat de ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si publicat in M.O. nr. 322 din 10.04.2006 stabileste sistemul de inspectii obligatorii la navele de tip feribot Ro-Ro si la navele de pasageri de mare viteza.
Inainte de a incepe sa opereze un feribot Ro-Ro sau o nava de pasageri de mare viteza, angajata sa desfasoare un serviciu regulat, Autoritatea Navala Romana trebuie sa verifice daca feriboturile Ro-Ro si navele de pasageri de mare viteza indeplinesc urmatoarele conditii: poseda certificate valabile, emise de administratia statului pavilionului sau de o organizatie recunoscuta, care actioneaza in numele sau; au fost inspectate, pentru emiterea certificatelor; respecta standardele de clasificare specificate prin regulile unei organizatii recunoscute sau prin regulile acceptate ca echivalente de catre administratia statului pavilionului privind constructia si intretinerea corpului navei, masinilor si a instalatiei electrice si de control.

Subventia pentru cumpararea de locuinte

In M.O. nr. 314 din 7.04.2006 a fost data publicitatii hotararea de guvern prin care sunt aprobate normele pentru stabilirea cuantumului subventiei de la bugetul de stat ce se poate acorda in anul 2006 categoriilor de persoane prevazute la art. 7 din Legea locuintei nr. 114/1996. Subventia se acorda in cuantum de 30% din valoarea locuintei calculata la valoarea finala a acesteia categoriilor de persoane prevazute la art. 7 alin. 1 din acelasi act normativ, care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de pana la 520 RON. Pentru categoriile de persoane cu venituri medii nete lunare pe membru de familie mai mari de 520 RON, cuantumul subventiei de la bugetul de stat se stabileste astfel: 20% pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 521 RON si 600 RON; 10% pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 601 RON si 630 RON; 5% pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 631 RON si 710 RON.

Asistenta religioasa in penitenciare

In M.O. al Romaniei nr. 326 din 11 aprilie 2006 a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind asistenta religioasa in locurile de detentie. Potrivit acestui regulament, asistenta religioasa in locurile de detentie va fi asigurata cu respectarea libertatii de constiinta si religie a persoanelor detinute, precum si a pluralismului religios, in conditii nediscriminatorii. Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, va permite accesul in locurile de detentie al preotilor si slujitorilor sau reprezentantilor tuturor religiilor, pentru a raspunde nevoilor de asistenta religioasa a detinutilor, fara deosebire de confesiunea acestora. Persoanele detinute vor beneficia de asistenta religioasa numai la cerere. Orice persoana detinuta este libera sa solicite asistenta religioasa din partea unui preot sau slujitor al unei religii recunoscute, fie prin intrevederi personale, fie prin participarea la reuniuni cu scop religios. Reprezentantii cultelor sau asociatiilor religioase care au acces in sistemul penitenciar pot distribui direct detinutilor publicatii religioase. Orice alte donatii directe catre detinuti sunt supuse controlului regulamentar cu privire la primirea pachetelor. Personalul penitenciarelor va asigura numai supravegherea vizuala in cazul detinutilor cu comportament violent pe durata detentiei.

Cele mai citite

Hezbollah confirmă moartea lui Hashem Safieddine, succesor al lui Hassan Nasrallah

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah confirmă miercuri moartea lui Hashem Safieddine, prezentat drept succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea mişcării proiraniene, după ce armata...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...
Ultima oră
Pe aceeași temă