Turul statiunilor de la tarmul Marii Negre scoate la iveala un peisaj dezolant. Hoteluri parasite, macarale uitate de ani de zile, terase pe unde se plimba numai cainii vagabonzi. In spatele usilor inchise stau mese rasturnate, scaune aruncate alandala. Aici, nimeni nu a mai sters praful de cateva luni. In ciuda festivismului autoritatilor, acum, cand mai este o singura luna pana la minivacanta de 1 mai, statiunile arata ca in Vestul Salbatic.
O viziune asupra pregatirilor pentru sezonul estival nu poate incepe decat in Mamaia. Aici, lucrurile se misca, fapt recunoscut chiar de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian. „Am remarcat, in Mamaia, faptul ca se iriga spatiile verzi”, a declarat acesta. Interesul pentru „perla coroanei” este justificat: investitiile din ultimul timp au dat roade. Grija autoritatilor locale si modalitatile gasite de aceasta pentru a atrage fonduri au facut din Mamaia o adevarata oaza a litoralului. De cand cu atacarea taxelor in contencios, deci cu restrangerea veniturilor, se pare ca lucrurile se vor schimba in rau.
Taxele nu conteaza
S-a vehiculat ideea, de catre forurile tutelare, ca in Mamaia taxele sunt prea mari sau prea… multe. „Cum adica, dom'le, sa platim taxa de bariera, ce, aici este alt stat?”, spuneau carcotasii, uitand ca astfel de taxe sunt reglementate si in tari ale Uniunii Europene. Uitand, de altfel, un fapt extrem de simplu: nimeni nu era obligat sa vina in Mamaia, turistii soseau aici pentru ca doreau, pentru ca aveau si alternative de petrecere a timpului liber. Fara sa le pese de taxa de bariera sau de altceva. Seful ANT spune ca autoritatile locale incasau o taxa hoteliera de 5% pentru prima noapte de cazare, cea mai mare din tara, spune el. In ciuda detractorilor, oamenii veneau, gradul de ocupare a statiunii fiind, in varf de sezon, de 100%.
Turism de extrasezon
Mamaia este o statiune cautata chiar si in afara perioadelor de sezon. Turismul de afaceri salveaza o parte din hotelurile din statiune, care au incasari importante chiar si primavara. Targurile organizate de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, seminariile, parteneriatele de afaceri sau diversele intalniri ocupa unele unitatile de cazare, uneori pana la refuz. Acestea dispun de toate facilitatile necesare, printre care se numara sali de conferinte, baruri etc. Chiar si in aceste zile, trei complexuri din statiune sunt pline ochi cu manifestari economice, participantii sosind din intreaga tara.
Reversul medaliei
Lucrurile se schimba radical odata ce parcurgem mai multi kilometri spre sud. Statiunile redevin pustii, cativa muncitori aparand, fantomatici, pe schele uitate pe santier de anul trecut. Emblematica este macaraua care serveste la renovarea hotelului Moldova din Olimp, care risca sa devina ceea ce este epava pentru Costinesti: un simbol de nestramutat. In Olimp, am gasit cativa muncitori necalificati care sapau santuri in mijlocul gradinilor publice. In rest, hidrobiciclete care stau rasturnate, la marginea nisipului, barci de salvamar trase la mal si plaja care isi asteapta cumparatorii.
Cu o floare nu se face primavara
In Neptun, totusi, se pare ca se mai misca ceva. Cativa muncitori stau catarati pe o cladire noua, care nu va fi gata pana in vara, in timp ce altii repara un sant in centrul statiunii. O cifadroma toarna beton in ceea ce va fi, probabil in 2007, un nou restaurant, iar doi oameni ai legii pazesc vigilenti ca nimic rau sa nu se intample. Traficul prin centru este aproape inexistent, contrastand izbitor cu forfota din mijlocul sezonului, cand soseaua principala este terenul de joaca al tinerilor care se intrec cu bolizii de mare putere in „liniute” periculoase.
In cautarea paradisului
Eforturile sporadice de a infrumuseta statiunile par jalnice in comparatie cu volumul de munca necesar. Nu exista efort combinat si nici strategie comuna. Reprezentantul TUI in Romania, Ciprian Popescu, spunea ca se gandeste un plan de actiune, impreuna cu ANT, pentru a atrage turistii pe litoral.
Desi totul este in faza de creionare, ideea de baza este imaginarea unei destinatii de vacanta ideale si incercarea de a o transforma in practica.
De la starea actuala a statiunilor de pe litoral pana la paradisul visat e cale lunga. Prea lunga pentru a mai salva actualul sezon estival.