5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoluare masurata cu fabrica inchisa, la "Kronospan"

Poluare masurata cu fabrica inchisa, la „Kronospan”

Una dintre cele mai mari fabrici din judetul Alba, SC „Kronospan” SA Sebes, a efectuat, ieri, masuratori ale emisiilor din atmosfera cu productia oprita, pentru a demonstra ca poluarea produsa in oras nu ii apartine in totalitate. Anuntul a fost facut de catre directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Vasile Todea.
Directorul de productie al firmei, Adrian Bacila, a confirmat acest lucru si a spus ca masuratorile fac parte dintr-un program comun cu Primaria Sebes, prin care cetatenii pot fi informati in permanenta cu privire la calitatea aerului. „Kronospan” a provocat, anul trecut, o emisie necontrolata de pulbere foarte fina de lemn, care a acoperit o treime din oras.
Directorul APM, Vasile Todea, a declarat ca SC „Kronospan” urma sa efectueze, ieri, masuratori ale poluarii din Sebes, in conditiile in care activitatea din fabrica era sistata. „Fac acest lucru pentru ca ei spun ca nu numai ei polueaza”, a afirmat Todea. El a adaugat ca la poluarea existenta in oras ar contribui si traficul auto extrem de aglomerat si alti agenti economici din localitate.
De asemenea, seful Agentiei de Protectie a Mediului a mentionat ca productia fabricii este monitorizata in permanenta prin intermediul calculatorului, iar in cazul in care ar aparea vreo defectiune, sistemul se blocheaza automat.
Directorul de productie al fabricii, Adrian Bacila, a afirmat, la randul sau, ca ieri era programata o revizie in fabrica, drept pentru care s-a considerat ca este un moment potrivit pentru a face masuratori cu capacitatea de productie oprita. Masuratorile au fost facute in doua puncte, respectiv la incinta societatii si la noua kilometri departare. Acesta a adaugat ca doua seturi de masuratori au fost realizate cu un laborator de specialitate din Cluj-Napoca si alte sapte seturi cu aparatura „Kronospan”, care este si ea certificata.
„Este vorba despre un program pe care l-am discutat si l-am acceptat de comun acord cu municipalitatea de a-i informa in permanenta”, a mai spus Bacila. Totusi, el a completat ca rezultatele masuratorilor nu vor fi facute publice de catre societate, dar ca Primaria poate sa le dea publicitatii daca doreste.
Un alt motiv invocat de reprezentanul firmei este acela ca in ultimul timp mai multi „nespecialisti” s-au pronuntat cu privire la poluarea produsa de „Kronospan”, fara a avea, insa, date concrete si rezultate ale masuratorilor. Bacila s-a referit chiar la o interventie a euro-observatorului roman in Parlamentul European, Tiberiu Barbuletiu, despre care a spus ca nu a fost la Sebes pentru a se in-forma inainte.
De altfel, Ministerul Mediului a decis sa instaleze un sistem automat de monitorizare a calitatii aerului in cartierul Kogalniceanu din Sebes (cel mai apropiat de fabrica), care va avea si un afisaj extern ai tuturor parametrilor, astfel incat oricine sa poata vedea gradul de poluare din atmosfera. Sistemul va monitoriza si noxele produse de masini, tinand cont de faptul ca orasul nu are centura ocolitoare, cu toate ca este strabatut de una dintre cele mai circulate artere care face legatura dintre partea de sud a tarii si zona Arad (iesirea din tara) respectiv zona Clujului.
Totodata, reprezentantul fabricii a mentionat ca SC „Kronospan” nu este deranjata de sistemul respectiv, ba chiar va reduce din costurile pe care firma le face cu monitorizarea. Totusi, problema de mediu a fabricii nu este chiar atat de simpla pe cat le place reprezentantilor acesteia sa creada. Chiar si directorul APM, Vasile Todea, a recunoscut ca probleme pot aparea in cazul emisiilor de pulberi ale „Kronospan”, cum, de altfel, s-a si intamplat in luna mai a anului trecut.
Atunci, o treime din suprafata Sebesului a fost acoperita de o pulbere foarte fina de lemn, care s-a depus pe strazi, pe trotuare, pe masini si pe crengile copacilor. Pulberea era inca vizibila la cateva ore dupa producerea incidentului, insa autoritatile au considerat ca nu este toxica, drept pentru care „Kronospan” a scapat relativ usor.
Societatea este cel mai mare producator de placi aglomerate (PAL si PFL) din Europa de Sud-Est. Fabrica produce formaldehida din care obti-ne adezivi ureo-formaldehidici, necesari in procesul de fabricatie. Problema este, insa, aceea ca formaldehida a fost clasificata ca un produs cancerigen de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Cele mai citite

Alexandru Mățan își încheie aventura la Columbus Crew și devine liber de contract în ianuarie 2025!

Internaționalul român Alexandru Mățan (24 de ani) a anunțat că nu își va prelungi contractul cu echipa americană Columbus Crew, acesta urmând să expire...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic între România și Maroc. Decretele semnate de șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic. Președintele României,...

Datoria externă a României a crescut cu 17,8 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2024

Conform datelor prezentate de BNR, datoria externă totală a României, incluzând atât sectorul public, cât și cel privat, a înregistrat o creștere de 17,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă