Corespondentul ziarului nostru in judetul Vrancea, Marian Garleanu, a fost arestat, ieri, de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Ziaristul va sta in arest zece zile, fiind acuzat de incalcarea Legii sigurantei nationale si divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului.
In asteptarea pronuntarii instantei cu privire la arestarea sa, Marian Garleanu a declarat ca aceasta ancheta pornita impotriva sa este „o vanatoare de vrajitoare”, cauzata de faptul ca ar fi deranjat extrem de multe persoane din judetul Vrancea.
Marian Garleanu a fost retinut pentru 24 de ore, fiind ridicat de la Focsani de catre procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a dispus, saptamana trecuta, efectuarea unei anchete interne in cazul scurgerii de informatii militare. In acelasi timp, Atanasiu a remis redactiei „R.L.” un comunicat in care ziaristilor nostri li se aduc multumiri: „Apreciem atitudinea cotidianului „Romania libera” de a trata cu maxima seriozitate acest subiect, de a nu publica informatiile care se refera la activitati militare dintr-un teatru de operatiuni si de a sesiza organele abilitate in clarificarea acestei situatii”. Cu toate ca este vorba de un caz de neglijenta crasa a celor care detin documentele secrete, vinovat a fost gasit tocmai colegul nostru, care nici macar nu a vrut sa le publice.
Tot ieri, instanta Curtii de Apel Bucuresti a dispus prelungirea mandatului de arestare in cazul plutonierului Ionel Popa, de la care se presupune ca ar fi pornit scurgerile de informatii militare. Procurorii DIICOT au constatat ca subofiterul de armata ar fi incalcat Legea sigurantei nationale si divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului.
Comunicat
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa protesteaza impotriva arestarii spectaculoase, cu mascati, a unui ziarist de la „Romania libera” care s-ar fi facut vinovat de detinere de informatii strict secrete. Clubul Roman de Presa considera ca investigarea si judecarea unei asemenea acuzatii pot fi facute in stare de libertate.
CRP considera ca masura de arestare este o masura excesiva, in contextul in care ziaristul nu reprezinta un potential pericol social.
Consiliul de Onoare al CRP solicita organelor de drept cercetarea si judecarea in stare de libertate a ziaristului.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa
Protest
APADOR-CH, Agentia de Monitorizare a Presei si APPLE protesteaza impotriva retinerii nelegale a ziaristului Marian Garleanu, corespondent din Focsani al cotidianului „Romania libera”, pentru savarsirea unei pretinse infractiuni contra sigurantei statului.
In esenta, ziaristul i se imputa detinerea neautorizata a unor informatii militare, despre care ministrul Apararii a declarat ca „…nu reprezinta insa un pericol pentru armata romana, pentru ca sunt informatii din trecut, de acum doi ani si jumatate, deci nu este o problema care sa puna in pericol Armata romana”.
In primul rand, daca informatiile militare detinute de ziarist nu prezinta nici un pericol pentru armata, astfel cum apreciaza – in deplina cunostinta de cauza – chiar ministrul Apararii, ele nu pot fi incadrate in categoria informatiilor clasificate, intrucat, potrivit art. 15 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, numai informatiile prin a caror divulgare se prejudiciaza siguranta nationala sau apararea tarii constituie informatii secrete de stat.
In al doilea rand, odata cu adoptarea Legii nr. 182/2002, obligatia de a proteja informatiile secrete de stat revine numai „persoanelor autorizate”, nu si celorlalte persoane. Art. 16 din aceasta lege prevede expres ca numai persoanele autorizate care emit, gestioneaza sau intra in posesia informatiilor secrete au obligatia de a le proteja. Intrucat jurnalistii, ca si publicul, nu intra in sfera persoanelor autorizate la care se refera articolul 16, rezulta ca pentru acestia nu mai exista obligatia de a proteja informatiile secrete de stat. Schimbarea conceptiei privind titularii obligatiei de a apara aceste secrete are ca efect si abrogarea implicita a alineatului 4 al articolului 169 din Codul Penal, text care instituia obligatia oricarei persoane de a proteja secretele de stat. O astfel de sustinere este cat se poate de logica: odata ce o informatie a iesit din sfera secreta – fapt implinit in momentul in care datele/informatiile au intrat in posesia presei – informatia isi pierde caracterul secret, iar acesta nu mai poate fi reobtinut. De altfel, si Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca „informatiile privind siguranta nationala, odata intrate in spatiul public, nu mai pot fi interzise, retrase si nici autorii diseminarii informatiei pedepsiti…”.
APADOR-CH, Agentia de Monitorizare a Presei si APPLE considera ca privarea de libertate a ziaristului Marian Garleanu este complet nejustificata si cer autoritatilor competente sa renunte la aplicarea alinealului 4 al articolului 169 din Codul Penal, atat in acest caz, cat si in orice alta situatie similara.
Contact:
APADOR-CH: 312.45.28
AMP: 313.40.47; 0729.199.393
Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare: 0727.722.634
Protest
Jurnalistii vranceni condamna retinerea de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a colegului Marian Garleanu, redactor al cotidianului „Romania libera”, in legatura cu o presupusa implicare in scurgerea de informatii secrete militare. Ne exprimam profunda ingrijorare fata de actiunile de intimidare ale organelor de ancheta asupra colegului nostru si consideram incalificabil ca un jurnalist din Romania anului 2006, cu putin timp inainte de aderarea la Uniunea Europeana, sa fie supus unui abuz grosolan din partea institutiilor statului. Constatam cu stupoare ca se cauta tapi ispasitori in randurile societatii civile in loc sa se prezinte adevaratii responsabili din Armata Romaniei care se fac vinovati de scurgerea de informatii militare. In conditiile in care ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ca informatiile – nepublicate – nu sunt considerate un pericol pentru siguranta Romaniei si a militarilor romani aflati in misiuni internationale, ne intrebam de ce s-a declansat aceasta actiune in forta impotriva colegului nostru.
De asemenea, tinand cont ca Marian Garleanu este cunoscut ca un ziarist incomod, cu numeroase articole publicate despre abuzuri, coruptie si utilizarea banilor publici in folos personal, nu putem sa nu ne gandim ca o astfel de actiune impotriva sa se doreste a fi o atentionare adresata tuturor jurnalistilor care-si fac corect meseria.
Pe aceste considerente, solicitam eliberarea imediata a colegului nostru Marian Garleanu – redactor la „Romania libera” -, incetarea hartuirii acestuia si orientarea anchetei spre piste reale, nu spre societatea civila.