Prețul energiei electrice va fi liberalizat de la 1 ianuarie 2021 însă doar unul din zece consumatori casnici știu acest lucru, arată un sondaj realizat de Asociația Energie Inteligentă. În lipsa unor campanii de informare, consumatorii se vor trezi de la începutul anului viitor că vor avea de achitat facturi mai mari pentru alimentarea cu energie electrică.
Pentru protecția lor, legislația prevede că pot alege orice furnizor de energie de pe piață fără niciun cost dar numai dacă o fac până la 31 decembrie 2020, adică într-un termen de doar două săptămâni. Dacă nu optează nu vor fi debranșați de la rețeaua de alimentare cu energie ci vor rămâne clienții actualului furnizor ce va avea însă libertatea de a forma liber un preț, fără restricțiile încă în vigoare.
Problema este că în acest moment, consumatorii nu știu ce tarife au furnizorii de energie electrică începând cu 1 ianuarie pentru a putea migra spre cel care-o oferă prețul cel mai mic pentru simplul motiv că nici furnizorii nu și-au putut calcula până acum tarifele ce vor fi aplicate clienților.
S-a ajuns în această situație pentru că ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) nu stabilise până marți care vor fi noile tarife impuse pentru distribuție. Ori fără a se ști cât trebuie să se achite pentru distribuirea energiei electrice, un preț este imposibil de calculat și, evident, de transmis public consumatorilor ca valabil începând cu prima zi a anului viitor.
Furnizorii de energie au obligația de a informa consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie 2021 și că au posibilitatea de a schimba gratuit furnizorul dar au făcut-o prin informări scrise în paginile secundare ale facturilor emise, acolo unde puțini dintre consumatori se uită.
Potrivit aceluiași sondaj făcut de Asociația Energie Inteligentă printre clienții persoane fizice, 93,87% dintre ei nu știu că piața se liberalizează de anul viitor iar 89,08% nu au cunoștință să fi primit o înștiințare prin care să fie informați că se liberalizează prețurile începând cu 1 ianuarie 2021.
Conform prevederilor Regulamentului și a unei Directive a Uniunii Europene, este permisă doar până la 31 decembrie 2020 aplicarea tarifelor reglementate pentru consumatorii casnici și stabilirea prețurilor pentru energia livrată pe bază de contracte reglementate.