15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialMedalie in onoarea zilei de nastere a lui Eminescu

Medalie in onoarea zilei de nastere a lui Eminescu

In cinstea zilei de nastere (15 ianuarie 2006) a marelui poet national si universal Mihai Eminescu Gruparea colectionarilor de medalii Mihai Eminescu a Societatii Numismatice Romane a organizat o importanta expozitie in holul salii de spectacole a Cercului Militar National. Expozitia cuprinde monede, bancnote, medalii, plachete, insigne, carti si ilustrate rare, lucrari de sculptura in miniatura etc., dedicate de-a lungul timpului poetului. In expozitie au fost prezentate primele trei medalii din argint emise in anul 1889, anul trecerii in eternitate a lui Mihai Eminescu.
Medaliile dedicate poetului au fost realizate de cei mai cunoscuti artisti sculptori si gravori de renume ca: Theodor Radivon, Gheorghe Stanescu, Ioana Bassarab, Haralambie Ionescu, Nestor Culluri, Ion Jalea, Ion Irimescu, Gheorghe Adoc, Nicolae Pascu, Stefan Grudinschi, Vasile Gabor, Constantin Dumitrescu, Maximilian Fetita etc.
Participa la expozitie peste 25 de membri ai gruparii din Alexandria, Bucuresti, Bacau, Brasov, Busteni, Botosani etc. In cele 5 vitrine bucurestenii si cei din alte localitati ale tarii pot admira si descoperi cele mai deosebite medalii si plachete si alte lucrari artistice dedicate poetului. Este cel mai „medaliat” poet din tara noastra, dedicandu-i-se peste 200 de piese numismatice incepand cu anul 1889. Este gloria poeziei romanesti si universale pentru care membrii gruparii il omagiaza prin emiterea acestei medalii ca drept recunostinta.
Pe aversul medaliei s-a reprodus in profil spre stanga bustul poetului, cu forme si volume artistice de exceptie. In semicerc stanga (in fata bustului) s-a gravat textul: MIHAI EMINESCU. Este opera sculptorului Simion Odainic din R. Moldova.
Central, pe reversul medaliei, s-a reprodus un grupaj de medalii in miniatura emise de Gruparea colectionarilor de medalii Eminescu al S.N.R. in perioada 2000-2005. Reversul a fost realizat de gravorul Maximilian Fetita de la Monetaria Statului. Medalie din tombac cu diametrul de 50 mm in 50 de exemplare realizate la Monetaria Statului. Expozitia este deschisa pana pe 21 ianuarie. Tot cu acest prilej publicam pentru prima data doua lingurite de argint pe manerul carora au fost gravate doua texte. Pe prima: 1850/M. EMINESCU/1950, iar pe a doua: MIHAI/1850/ EMINESCU/1950. Din datele de mai sus reiese ca cele doua lingurite de argint au fost gravate cu ocazia centenarului nasterii poetului 1850-1950 si au fost achizitionate la targul de toamna de numismatica si de arta de la Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) si fac parte din colectia subsemnatului.
Casa de licitatie ARIS a confirmat autencitatea linguritelor.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă