13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăGDPRBasescu va sustine neconditionat pachetul de reforma din Sanatate

Basescu va sustine neconditionat pachetul de reforma din Sanatate

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat ieri in fata presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu si a celor aproximativ 200 de reprezentanti ai lumii medicale, politicieni si sindicalisti ca a definitivat forma finala a pachetului de legi privind reforma in domeniul Sanatatii. Demnitarul a prezentat si rezultatele unui sondaj de opinie realizat de CURS, care vine in sprijinul intentiei de a implementa pachetul de reforma. Se precizeaza ca 89% din populatie doresc reforma in Sanatate. Primul ministru Tariceanu a precizat ca documentul, care contine 17 titluri, reprezinta „una dintre cele mai importante reforme publice” desfasurate in Romania. In discursul sau extrem de dur la adresa coruptiei din Sanatate presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca va sustine neconditionat pachetul de reforma initiat de ministrul Nicolaescu, caracterizand momentul ca fiind „cel mai important de la instaurarea actualei puteri si pana in prezent”. Acestei pozitii extrem de transante i s-a adaugat si faptul ca presedintele Romaniei l-a felicitat pe ministrul cabinetului Tariceanu, Eugen Nicolaescu, pentru „curajul de a infrunta feudalii sistemului, a intelege si a rezolva disputa cu Academia Romana”. Pachetul de reforma sanitara pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea cuprinde toate domeniile de activitate din sistem.
Ministrul Sanatatii a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat de CURS, potrivit caruia mai mult de jumatate din romani se tem cel mai mult de boala. „Sunt convinsi astfel ca in cazul imbolnavirilor accesul la serviciile medicale e limitat din cauza lipsei banilor, timpului, utilitatilor medicale”, a explicat ministrul Sanatatii. Potrivit aceluiasi sondaj, o treime din romani considera ca trebuie sa se acorde mai multi bani pentru Sanatate iar mai mult de jumatate din subiecti sunt de parere ca banii sunt insuficienti. 20% acuza coruptia ca fiind cauza fondurilor insuficiente, 15% – proasta gestionare a resurselor de catre spitale, 14% – proasta gestionare de catre casele de asigurari de sanatate iar 8% – slaba activitate a Ministerului Sanatatii. Doua treimi din cei intervievati apreciaza ca banii alocati Sanatatii de la buget trebuie eficientizati prin modernizarea si dotarea spitalelor cu aparatura. 65% din romani sunt de parere ca medicamentele s-au scumpit. Peste 63% din subiecti sustin marirea taxei la alcool si tigari. Ministrul Nicolaescu a precizat ca 89% din populatie apreciaza necesitatea reformei in sanatate. In ceea ce priveste problema reabilitarii sau privatizarii unitatilor sanitare, mai mult de doua treimi din populatie considera ca trebuie realizata reabilitarea spitalelor. Doua treimi din populatie apreciaza masura construirii a opt spitale regionale de urgenta. 54% din populatie sunt de acord ca directorii de spitale sa nu mai poata detine si alte functii publice. „Aceasta decizie este greu sau deloc acceptata”, a mai spus ministrul Sanatatii.

15% din bugetul CNAS – pentru medicina primara

Dr. Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie, a precizat ca in cadrul pachetului legislativ este pentru prima data cand se reglementeaza un sector extrem de important din Sanatate, si anume medicina primara. „In 2006 din fondurile CNAS se dau 15% pentru medicina de familie. Este pentru prima oara cand se acorda un astfel de procent”, a spus Doina Mihaila. De asemenea, fonduri importante – 400 miliarde de lei – vor fi directionate catre serviciile de ingrijiri la domiciliu. Prof. dr Radu Deac, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu Mures, a precizat ca „trebuie sa se obtina o finantare adecvata”. Legea transplantului a fost caracterizata de prof. dr. Irinel Popescu ca fiind una ce aliniaza transplantul romanesc la cerintele europene. Cristian Vladescu, presedintele CNAS, a precizat ca din 1999 fondurile destinate Sanatatii au tot crescut, insa banii nu sunt niciodata suficienti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă