13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPentru presedintele OSCE problema transnistreana este "foarte complicata"

Pentru presedintele OSCE problema transnistreana este „foarte complicata”

Karel de Gucht, ministrul belgian al Afacerilor externe si presedinte in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a prezentat luni, in fata Consiliului de Securitate al ONU, agenda de lucru a Organizatiei pe 2006, an in care conducerea acesteia este exercitata de Belgia.
OSCE este o organizatie regionala constituita in virtutea Cartei Natiunilor Unite cu scopul de a asigura securitatea colectiva in Europa, atentia fiind acum concentrata asupra conflictelor asa-numite „inghetate” din spatiul est-european si euro-asiatic, dar si asupra unor pericole noi precum terorismul.
Sub presedintia belgianului Karel de Gucht, prioritatile OSCE sunt: reforma institutionala a OSCE, abordarea globala in materie de securitate printr-o echilibrare mai eficienta a dimensiunilor politico-militare, economice si umane, accentul pus pe lupta contra criminalitatii internationale si promovarea statului de drept, prevenirea conflictelor si gestionarea crizelor, precum cele din Kosovo, Moldova – Transnistria, Nagorno Karabach si Georgia – Osetia de Sud, si, in final, lupta contra terorismului.
In prezentarea sa, presedintele De Gucht s-a referit si la conflictul din apropierea Romaniei: „In Moldova, OSCE joaca un rol important in medierea si definirea viitorului statut al Transnistriei. In timpul presedintiei OSCE, Belgia doreste sa contribuie intr-o maniera constructiva la negocierile privind acest statut”. Aceasta declaratie succinta a fost dezvoltata de Karel de Gucht in raspunsul pe care l-a dat la interpelarile membrilor Consiliului de Securitate, precum si la o precizare solicitata de corespondentul R.l. la intalnirea presedintelui OSCE cu presa la iesirea din sala Consiliului. Domnia sa a calificat conflictul din Moldova – Transnistria ca fiind unul „foarte complicat”, a carui rezolvare depinde de doua aspecte: 1) gasirea unei formule care sa includa Transnistria intr-o federatie cu Moldova si 2) crearea conditiilor care sa permita retragerea tuturor trupelor straine de pe solul Transnistriei. Pentru primul punct, dl De Gucht s-a referit la trimiterea in zona a unei delegatii OSCE de specialisti in drept constitutional care sa studieze situatia la fata locului, iar pentru al doilea punct constatarea a fost ca „este o problema greu de abordat”!
Privitor la aceste solutii, ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, a declarat, prin intermediul biroului de presa al Misiunii, ca „in parametrii sai esentiali, pozitia romaneasca a fost constant indreptata spre gasirea unei solutii la conflictul transnitrean, cu respectarea deplina a independentei, suveranitatii si unitatii Republicii Moldova.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă