13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAl Qaeda cedeaza Terom Iasi in favoarea mafiei italiene

Al Qaeda cedeaza Terom Iasi in favoarea mafiei italiene

Pe piata economico-financiara a Iasiului se pregateste o lovitura spectaculoasa. „Masina de spalat bani” pentru Al Qaeda, Combinatul de Fire Sintetice „Terom” SA Iasi, este scoasa la vanzare.
Numai ca activele combinatului iesean, prin care actualii patroni sirieni sunt acuzati ca au spalat peste 23 de milioane de euro pentru organizatia terorista Al Qaeda, sunt pe cale sa ajunga in proprietatea unui grup de italieni controversati, pentru care conducerea SRI Timis a fost decapitata. Licitatia pentru vanzarea activelor Terom va avea loc pe 24 ianuarie, caietul de sarcini, in valoare de 16 milioane de lei, fiind pus deja in vanzare.

Suveicile italienilor treceau pe la directorii demisi din SRI Timis

Pe lista celor inscrisi sa achizitioneze Terom SA Iasi se afla Maurizio Peruzzo, un cetatean italian de numele caruia se leaga scandaluri financiare de proportii care au dus la demiterea conducerii SRI Timis. Peruzzo patroneaza mai multe societati din Italia, Polonia si Romania, printre care se afla si jumatate din firmele cu profil imobiliar din vestul tarii, din cadrul grupului „Euroholding” si „IMP Romania” SA. Italianul a fost acuzat ca ar fi preluat abuziv peste 91% din actiunile de la Netex Bistrita. La sfarsitul anului 2004 si in ianuarie 2005, Maurizio Peruzzo a generat un scandal de proportii la Timisoara, soldat cu demiterea fostului sef al sectiei SRI Timis, Constantin Matargiu, precum si a comandantului diviziei economice din SRI Timis. Cei doi au fost acuzati ca au intretinut relatii comerciale cu mai multi afaceristi italieni controversati. Acestia achizitioneaza firme falimentare, care inregistreaza pierderi uriase, in mod suspect datoriile fabricilor de stat si cele ale creditorilor disparand peste noapte, spaland astfel sume uriase de bani. Ofiterii SRI demisi au fost acuzati neoficial si ca au ascuns relatiile italienilor care operau in vestul tarii cu mafia din Italia. Directorul general de la Netex Bistrita, Ioan Dumnici, a recunoscut ca italianul este interesat de fabrica ieseana. „Deocamdata am cumparat caietul de sarcini, urmeaza sa-l studiem, dar, din moment ce am facut aceasta achizitie, este lesne de inteles ca dorim sa preluam Terom SA Iasi. Mai multe date nu putem oferi deocamdata”, a precizat Ioan Dumnici. La inceputul anului 2005, actualii patroni ai Terom SA Iasi, fratii Ammar si Hassan Nanaa, au fost dati in urmarire generala de Parchetul General. Pe numele celor doi exista un mandat de arestare, sirienii de la Terom Iasi fiind acuzati ca au spalat peste 23 de milioane de euro de la combinat prin intermediul bancilor controlate de un unchi de-al lui Osama bin Laden, liderul organizatiei teroriste Al Qaeda. Activele Terom SA Iasi care urmeaza sa fie scoase la vanzare pe 24 ianuarie valoreaza peste 2 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă