13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024

Breviar

Anina, un oras condamnat

Inchiderea exploatarii miniere de la Anina va duce, in mod inevitabil, la cresterea puternica a somajului in orasul Anina, in conditiile in care oricum aici somajul depaseste cu mult media pe tara. In prezent, circa 16% din populatia activa a urbei este somera. Edilii orasului cred ca singura salvare ar putea fi dezvoltarea turismului si, intr-o masura mai mica, exploatarea lemnului. Pentru dezvoltarea turismului este nevoie insa de investitii mari in crearea infrastructurii, care acum este aproape inexistenta in zona.

Ajutoare pentru familii

Ministerul Economiei si Comertului a aprobat acordarea unor ajutoare financiare pentru copiii minerilor morti in accidentul de la Anina. Acestia vor primi lunar, pana la implinirea varstei de 18 ani, o suma egala cu salariul minim pe economie. Sumele vor fi colectate de la societatile comerciale din industria miniera si termocentralele care functioneaza pe baza de carbune si care au inregistrat profit pe anul 2005. Totodata, MEC a hotarat ca fiecare dintre familiile minerilor decedati in urma accidentului de la Anina sa primeasca suma pe care acestia ar fi luat-o ca plata compensatorie la data desfacerii contractelor individuale de munca. Guvernul urmeaza sa aprobe o hotarare prin care toate familiile minerilor implicati in accident vor primi o suma fixa de 14.000 RON, la care se va adauga o suma de 1.000 RON pentru fiecare minor.

Reglementari mai dure pentru minerit

Ministerul Economiei a emis un nou ordin prin care se doreste intarirea controlului asupra aplicarii stricte a normelor elaborate de Ministerul Muncii privind securitatea muncii in subteran la toate companiile miniere. Conform ordinului, in perioada 17-23 ianuarie 2006, vor fi numite comisii care vor face controale la companiile miniere asupra respectarii normelor de protectie a muncii la toate locurile de munca din subteran. Acolo unde se vor constata abateri MEC va dispune suspendarea temporara a activitatii pana la remedierea deficientelor constatate. Directorii generali ai societatilor miniere din structura MEC vor fi obligati sa analizeze in perioada 25-27 ianuarie 2006, in cadrul consiliilor de administratie, rapoartele intocmite de comisii, apoi le vor trimite la Directia Generala Resurse Minerale pentru urmarirea modului de indeplinire a conditiilor de lucru in subteran.

Parcul industrial al Petromidia a primit girul Guvernului

Parcul industrial administrat de societatea Rompetrol Industrial Parks pe terenurile Rafinariei Petromidia Navodari a primit in sfarsit girul Guvernului. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a emis inca de la data de 18 mai 2005 un ordin prin care se acorda titlul de parc industrial societatii mentionate, pentru o suprafata de teren de 50 hectare. Cu toate acestea, actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial abia in urma cu doua zile, din cauza unor scapari ale oficialilor guvernamentali. In prezent, aici isi desfasoara activitatea opt companii, carora li se adauga doua depozite ale grupului Rompetrol, respectiv ale societatilor Rominserv si Rompetrol Quality Control. Firmele care activeaza aici au domenii de activitate dintre cele mai variate, de la comercializarea de sapunuri, tamplarie pentru geam termopan si pana la constructii. Oficialii Rompetrol precizeaza ca un avantaj al parcului industrial consta in faptul ca toate utilitatile sunt deja trase. De asemenea, tarifele la energia electrica sunt cu 60% mai mici decat pretul de referinta. Potrivit legislatiei in vigoare, companiile care infiinteaza parcuri industriale beneficiaza de deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate aici.

Sistem de salarizare unitar

Agentia Nationala a Functionarilor Publici deruleaza o serie de proiecte care constituie etape premergatoare construirii unui sistem unitar de salarizare a functionarilor publici, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene si ale altor finantatori internationali. "Proiectul referitor la elaborarea Studiului privind optiunile de salarizare a functionarilor publici este derulat cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale. La sediul ANFP a avut loc sedinta Comisiei interministeriale pentru finalizarea politicii de stabilire a unui sistem unitar de salarizare a functionarilor publici si a fost prezentat raportul de activitate al grupului de lucru. De asemenea, au fost discutate aspecte privind stadiul derularii procedurii de licitatie in vederea contractarii unei firme pentru elaborarea Proiectului legii sistemului unitar de salarizare a functionarilor publici, precum si a strategiei de implementare a sistemului cu suportul financiar al Ban-cii Mondiale”, a declarat Jozsef Birtalan, presedintele agentiei. Inca de anul trecut, sindicatele din adminis-tratia publica au solicitat aplicarea unui sistem de salarizare unitar, conform cu cerintele europene.

Afaceristul Gelu Tofan, batut in plina strada

Omul de afaceri Gelu Tofan a ajuns la spital dupa ce a fost batut in plina strada. Potrivit surselor judiciare, ieri, in jurul orei 15.30, responsabili ai Spitalului Clinic de Urgenta „Floreasca” au anuntat telefonic Dispeceratul Politiei Capi-talei ca a fost internat Gelu Tofan, in urma unei agresiuni. Omul de afaceri a suferit un traumatism craniocerebral minor cu pierdere de cunostinta, un traumatism craniofa-cial cu multe vanatai si hematoame. Conform surselor din Politie, victima a fost atacata de mai multi indivizi necunoscuti, in jurul orei 14.40, pe cand se afla in zona statiei de metrou Dristor. Dupa agresiune, atacatorii au disparut, fara a incerca sa-l talhareasca pe Gelu Tofan. Omul de afaceri a ramas internat, fiind supus unei expertize cu computerul tomograf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă